Κλιματική Αλλαγή: Συναγερμό για «σπιράλ αυτοκαταστροφής» σημαίνει ο ΟΗΕ

Κλιματική Αλλαγή: Συναγερμό για «σπιράλ αυτοκαταστροφής» σημαίνει ο ΟΗΕ

Η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίζει 1,5 φυσικές καταστροφές την ημέρα -δηλαδή 560 τον χρόνο- μέχρι το 2030 καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε ένα «σπιράλ αυτοκαταστροφής με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και αγνοεί τους κινδύνους, γεγονός που ωθεί εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, προειδοποίησαν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

«Σημαίνοντας συναγερμό με το να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά κρίσιμο», δήλωσε συγκεκριμένα η Μάμι Μιζουτόρι, επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), το οποίο δημοσίευσε την Εκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για το 2022.

Η νέα έκθεση του UNDRR αναφέρει ότι οι όλο και συχνότερες και πιο έντονες φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή ή έχουν επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα και θα μπορούσαν να ωθήσουν άλλα 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ως το 2030.

Η έκθεση καλύπτει διαφορετικούς τύπους καταστροφών που προκαλούν οι φυσικοί κίνδυνοι–από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες μέχρι σεισμούς και επιδημίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φυσικές καταστροφές κόστισαν κατά μέσο όρο περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση, με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους φτωχότερους κατοίκους τους να πλήττονται δυσανάλογα. Υπολογίζεται ότι οι χώρες αυτές ήδη χάνουν κατά μέσο όρο 1% από το ΑΕΠ τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών–δέκα φορές περισσότερο από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, επισημαίνει η έκθεση.

Πηγή: AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter