Κλιματική αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αναβιώνει… «ζόμπι-ιούς», ηλικίας 48.500 ετών

Κλιματική αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αναβιώνει… «ζόμπι-ιούς», ηλικίας 48.500 ετών

Η απόψυξη των παγετώνων της Γης λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με ερευνητές, που ανακάλυψαν δεκάδες ιούς – συμπεριλαμβανομένου ενός παγωμένου σε μια λίμνη, που «έζησε» πριν από από 48.500 χρόνια.

Μολυσματικοί μετά από χιλιετίες

Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν αρχαία δείγματα που συλλέχθηκαν από παγετώνα στην περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας. Αναβίωσαν και χαρακτήρισαν 13 νέα παθογόνα, που ονόμασαν «ιούς ζόμπι», και διαπίστωσαν ότι παρέμειναν μολυσματικοί παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλές χιλιετίες παγιδευμένοι στο παγωμένο έδαφος.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απόψυξη του μόνιμου παγετού λόγω της ατμοσφαιρικής θέρμανσης θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή απελευθερώνοντας αέρια του θερμοκηπίου που είχαν παγιδευτεί στο παρελθόν, όπως το μεθάνιο. Αλλά η επίδρασή του στα αδρανοποιημένα παθογόνα είναι λιγότερο καλά κατανοητή.

Ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία είπε ότι ο βιολογικός κίνδυνος αναζωογόνησης των ιών που μελέτησαν ήταν «εντελώς αμελητέος» λόγω των στελεχών που στόχευαν, κυρίως εκείνων που μπορούν να μολύνουν μικρόβια αμοιβάδας. Η πιθανή αναβίωση ενός ιού που θα μπορούσε να μολύνει ζώα ή ανθρώπους είναι πολύ πιο προβληματική, είπαν, προειδοποιώντας ότι το έργο τους μπορεί να επεκταθεί για να δείξει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

Μένει να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα

«Είναι λοιπόν πιθανό ότι ο αρχαίος μόνιμος πάγος θα απελευθερώσει αυτούς τους άγνωστους ιούς κατά την απόψυξη», έγραψαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο αποθετήριο προεκτύπωσης bioRxiv που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες.

«Το πόσο καιρό αυτοί οι ιοί θα μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί αφού εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες και πόσο πιθανό είναι να συναντήσουν και να μολύνουν έναν κατάλληλο ξενιστή στο μεσοδιάστημα, είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθεί», συμπλήρωσαν με νόημα.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όταν η απόψυξη του μόνιμου παγετού θα συνεχίσει να επιταχύνεται και περισσότεροι άνθρωποι θα κατοικούν στην Αρκτική στον απόηχο των βιομηχανικών εγχειρημάτων», είπαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter