Κλιματική σύνοδος για τα μάτια του κόσμου

Κλιματική σύνοδος για τα μάτια του κόσμου

Η συνάντηση στην Αίγυπτο δεν βελτιώνει τις πιθανότητες αποφυγής της καταστροφής

Τα μάτια των περιβαλλοντικών ακτιβιστών όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, περισσότερο για να επικρίνουν τις ελλιπείς υποσχέσεις των χωρών μπροστά στα σημεία του κλιματικού Αρμαγεδδώνα που απειλεί τον πλανήτη, παρά για να πάρουν σοβαρά όσα έχουν να πουν. Με την ενεργειακή κρίση να καθιστά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας πολυτέλεια για τις περισσότερες χώρες, την παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και μερικούς από τους μεγαλύτερους μολυντές να είναι σπόνσορες της εκδήλωσης, οι ακτιβιστές και οι ενεργοί πολίτες ανά τον κόσμο έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ότι δεν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα του πλανήτη.

Εποχή χαμηλών προσδοκιών

Η 27η σύνοδος για το κλίμα γίνεται σε μια περίοδο χαμηλών προσδοκιών για το αποτέλεσμα οποιασδήποτε συνομιλίας για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οχι μόνο η ενεργειακή κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι κακές διπλωματικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων μολυντών, Κίνας και ΗΠΑ, κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία θνησιγενή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής που μπορεί να βρεθεί μέχρι το τέλος της συνόδου, στις 18 Νοεμβρίου, είναι η υλοποίηση –με καθυστέρηση δύο χρόνων– της υπόσχεσης για χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών με 100 δισ. δολ. τον χρόνο. Η χρηματοδότηση αυτή, που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015, έχει

σκοπό να αποζημιώσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής χωρίς να φταίνε, αφού η συμβολή τους στις εκπομπές ρύπων άνθρακα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με των αναπτυγμένων.

Χορηγός η Coca-Cola

Ηχηρά ονόματα, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο που έχει χορηγό τον μεγαλύτερο μολυντή με πλαστικά στον πλανήτη, την εταιρεία Coca-Cola. Μάλιστα η νεαρή ακτιβίστρια επισημαίνει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι οι κυβερνήσεις δεν χρειάζονται ειδικές βεγγέρες για να ξεκινήσουν να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για την αντιστροφή της κλιματικής καταστροφής.

Η οποία ήδη συμβαίνει, ενώ ο πλανήτης βρίσκεται «στον δρόμο για την κόλαση με το πόδι στο γκάζι», όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφού έκθεση του οργανισμού τελεσίδικα υπογράμμισε ότι ο πλανήτης δεν έχει «αξιόπιστο» τρόπο να γυρίσει σε βιώσιμες θερμοκρασίες αν δεν υιοθετήσει ρηξικέλευθες πολιτικές ώστε να μειώσει

τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030. Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, παρά τις συμφωνίες του Κιότο, της Κοπεγχάγης και των Παρισίων που έχουν τεθεί σε ισχύ, έχουν αυξηθεί πάνω από 10%.

Λομπίστες παντού

Παράλληλα, εντύπωση προξενεί η παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που είναι ακόμη μεγαλύτερη από την περσινή: αυξήθηκαν κατά 25%, από 503 σε 636. Αν οι λομπίστες για το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το αέριο λογίζονταν ως μία αντιπροσωπεία, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στη σύνοδο μετά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ θα ήταν μεγαλύτερη ακόμη κι από των αντιπροσώπων των δέκα πιο πληγμένων χωρών από την κλιματική αλλαγή αθροιστικά. Λομπίστες υπάρχουν και μέσα στις εθνικές αντιπροσωπείες, ενώ εκείνοι από την Αφρική πιέζουν για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. «Αμα θες να αντιμετωπίσεις την ελονοσία, δεν καλείς τα κουνούπια» σημειώνει δηκτικά στο BBC ο Φίλιπ Τζάκπορ, ακτιβιστής από τη Νιγηρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter