Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Μέρκελ από την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Μέρκελ από την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν

Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί νέα προβλήματα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Αγγελα Μέρκελ, καθώς η υπουργός Άμυνας θεωρείται από τους σοσιαλδημοκράτες ακατάλληλη για την θέση, αλλά και η υποψηφιότητά της παράνομη.

Χθες το βράδυ, η καγκελάριος εμφανίσθηκε ανακουφισμένη και ικανοποιημένη από τον διορισμό, καρπό εντατικών διαβουλεύσεων, της στενής της συνεργάτη που κάποτε εμφανιζόταν και «δελφίνος» της.

Όμως, στην Γερμανία, στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού, που συγκροτήθηκε με πολλή προσπάθεια το 2018, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περνά.

«Οι διαφωνίες στους κόλπους του “μεγάλου συνασπισμού” αντικαθιστούν τις διαφωνίες εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», διαφωνίες που εμφανίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες των εντατικών διαπραγματεύσεων για την πλήρωση των διευθυντικών θέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με την Sudddeutsche Zeitung.

Κατ΄αρχάς, σε αμφισβήτηση τίθεται η διαδικασία διορισμού της φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές, που κρίνεται «όχι πολύ δημοκρατική».

Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της «ακύρωσαν τις ευρωεκλογές. Λίγη σημασία έχει ποιος νίκησε, οι πατρόνοι κάνουν την δουλίτσα τους στη γωνία», γράφει η Bild.

Οι πιο οργισμένοι είναι οι σοσιαλδημοκράτες, οι κυβερνητικοί εταίροι της Αγγελα Μέρκελ, η οποία αναγκάσθηκε να απόσχει στην ψηφοφορία των ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή της φον ντε Λάιεν.

Την ώρα που βρίσκονται σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και έχουν υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες ονειρεύτηκαν για λίγες ημέρες να δουν στο πόστο του προέδρου της Κομισιόν έναν δικό τους, τον ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξεπλάγη από την επιλογή της «πλέον αδύναμης υπουργού» της γερμανικής κυβέρνησης για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Για τον πρώην ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αυτή η «πρωτοφανής πολιτική απάτη» θα έπρεπε να συνιστά λόγο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε , κατά την γνώμη του, με βάση την υπόσχεση να γίνει η Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική.

Οι ίδιοι τόνοι κυριαρχούν και από την πλευρά της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) που είδε τον δικό της άνθρωπο, τον spitzenkandidat Μάνφρεντ Βέμπερ, να απορρίπτεται πρώτα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην συνέχεια να εγκαταλείπεται και από την ίδια την Αγγελα Μέρκελ.

Με τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «είναι κρίμα που η δημοκρατία έχασε και κέρδισε το παρασκήνιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ.

«Εάν γίνουν δεκτοί οι διορισμοί, η δημοκρατική διαδικασία της Ευρώπη θα βρίσκεται για τα καλά σε κώμα», πρόσθεσε.

Αλλά, και η ίδια η εικόνα της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής του στρατηγικής σημασίας υπουργείου Αμυνας, αν και θετική στο εξωτερικό, είναι αρνητική στην Γερμανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εθεωρείτο μέχρι το 2013 εν δυνάμει διάδοχος της Μέρκελ, αλλά στην συνέχεια η δημοτικότητά της καταβαραθρώθηκε.

Συνέβαλε στην αύξηση της συμμετοχή της χώρας της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως στο Μαλί, γεγονός που της εξασφάλισε τον έπαινο των εταίρων της Γερμανίας, όπως η Γαλλία. Ομως, ο εξοπλισμός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει απαρχαιωμένος. Πρόσφατα, ο στρατός θρήνησε τον θάνατο ενός πιλότου στην σύγκρουση δύο καταδιωκτικών και στην συνέχεια ακόμη ενός στην συντριβή ελικοπτέρου. Το πέρασμά της από το υπουργείο Αμυνας κηλιδώθηκε από οικονομικές υποθέσεις, όπως η δαπανηρή πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και η χρηματοδότηση δαπανηρών προγραμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter