«Κόβουν» τη σύνταξη στα 62

«Κόβουν» τη σύνταξη στα 62

Εχθροί της οικονομίας και του κράτους πρόνοιας ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας

Στο «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης αναγράφεται ξεκάθαρα! Το δίδυμο των «δολοφόνων» του κράτους πρόνοιας βάζει τις τελικές πινελιές και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 ετοιμάζεται να «πυροβολήσει»! Το μόνο που μένει είναι η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού. «Τεμπελιά… οι πρόωρες συντάξεις» είναι το αφήγημα.

Το Documento αποκαλύπτει ότι στο υπουργείο Εργασίας o Κωστής Χατζηδάκης και ο Πάνος Τσακλόγλου με το επερχόμενο νομοσχέδιο που καταρτίζουν δεν θα πειράξουν μόνο την επικούρηση, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, τη μειωμένη σύνταξη που προβλέπεται στα 62 έτη με 15αετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).

Κλείνουν όλα τα… παράθυρα

Με βάση όσα προώθησε προς ψήφιση τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα, από την 1-1-2022 υπάρχουν μόνο δύο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάποιος θα μπορεί να βγει στα 62 ή τα 67.

Για να εξέλθεις στα 62 ωστόσο θα πρέπει με βάση το ισχύον καθεστώς να έχεις συμπληρώσει 40 έτη εργασίας (12.000 ημέρες ασφάλισης). Στην πράξη θα πρέπει ανελλιπώς από τα 18 έως τα 62 να εργάζεσαι χωρίς σταματημό (χωρίς ανεργία, χωρίς στρατό, χωρίς σπουδές) ή με εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που βέβαια είναι πανάκριβη.

Ωστόσο τότε είχε ανοίξει ένα παράθυρο πρόωρης συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα είχε θεσπιστεί ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη εργασίας (4.500 ημέρες ασφάλισης) μόνο για τους μισθωτούς. Αν λοιπόν κάποιος αποκαμωμένος από τα χρόνια δουλειάς και εξασθενημένος από τις επαγγελματικές ασθένειες ήθελε να εξέλθει του εργασιακού του βίου και να ζήσει με πενιχρή σύνταξη (τα ποσοστά αναπλήρωσης δίνουν μικρή σύνταξη), μπορούσε να το πράξει. Μια τέτοια έξοδος βόλευε όχι μόνο τα οικονομικά του συστήματος συνταξιοδότησης αλλά και την αγορά εργασίας, καθώς άνοιγε θέσεις για τους νεότερους.

«Οι τεμπέληδες» της κυβέρνησης

Ομως για τους επιστήμονες του πορίσματος Πισσαρίδη η πρόωρη συνταξιοδότηση και η είσοδος νέων εργαζομένων δεν έχουν τόση σημασία. Αλλωστε προτιμούν τα «τζογαδόρικα παίγνια» στις χρηματαγορές. Ετσι στο πόρισμά τους και συγκεκριμένα στη σελίδα 109 αναφέρεται επί λέξει: «Ενα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας». «Με βάση τις αλλαγές αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών)». Οπως εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει, το «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης θεωρεί ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στην εργασία. Είναι ο… επιστημονικός τρόπος να χαρακτηρίσεις τον εργαζόμενο τεμπέλη. Την ίδια ώρα 1.153.434 εγγεγραμμένοι άνεργοι ψάχνουν για εργασία.

Οπως πληροφορείται το Documento, ο κύβος ερρίφθη. Σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί (η ελπίδα μήπως απαλειφθεί η διάταξη υπάρχει, άλλωστε οι πιέσεις είναι μεγάλες και εντός ΝΔ), τότε θα κλείσει το παράθυρο πρόωρης συνταξιοδότησης. Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη βέβαια δεν θα είναι μόνο εναντίον του κράτους πρόνοιας αλλά και εναντίον της οικονομίας.

Πώς προκύπτει αυτό; Αν συγκρίνουμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τις πλήρεις, είτε με βάση την πρακτική προ του 2016 που όριζε ότι αν κάποιος εξερχόταν πρόωρα θα λάμβανε μειωμένη σύνταξη (μεσοσταθμική μείωση 30% περίπου) στο συνολικό ποσό είτε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (όποιος εξέλθει πριν από τα 20 έτη ασφάλισης λαμβάνει μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης), τότε προκύπτει ευθέως ότι κερδισμένο βγαίνει το σύστημα και όχι οι συνταξιούχοι!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter