Κόφτης για τα επιδόματα

Κόφτης για τα επιδόματα

Από την κλίνη του Προκρούστη θα περάσουν μια σειρά επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανεξετάζονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). 

Από τα επιδόματα που θα «πειράξει» η κυβέρνηση το οποίο αφορά τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συνταξιούχους είναι η θεσμοθετημένη 13η σύνταξη, η οποία, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθεί στο τέλος του 2020, αφού δόθηκε προεκλογικά τον Μάιο του 2019, αλλά αυτήν τη φορά δεν θα την πάρουν όλοι.

Εισοδηματικά κριτήρια

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο, με βασικό εισηγητή τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις δαπάνες, θα βάλει κόφτη. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, η οποία, σημειωτέον, δεν αποκλείεται να αλλάξει και όνομα. Εκεί λοιπόν που με βάση το θεσμικό πλαίσιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το ποσό που χορηγούνταν (με τις παρακρατήσεις) αντιστοιχούσε ονομαστικά στο αντίστοιχο ποσό της μηνιαίας σύνταξης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει όρους και προϋποθέσεις στους δικαιούχους. Κι αυτό γιατί με βάση το σκεπτικό τους μπορεί ένας συνταξιούχος να λαμβάνει 500 ευρώ αλλά ταυτόχρονα να έχει και άλλες πηγές εισοδημάτων ή μεγάλη περιουσία ή παχυλό βιβλιάριο καταθέσεων! Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι συνταξιούχοι των 500 ευρώ έχουν ακίνητα και καταθέσεις! Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουν από το ΓΛΚ, όλα τα επιδόματα και οι δικαιούχοι τους θα περάσουν πλέον από κρησάρα, ξεσκονίζοντας τις φορολογικές δηλώσεις και το περιουσιολόγιό τους (Ε1 και Ε3). Οπως αναφέρουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, σε πολλές περιπτώσεις δεν λήφθηκε υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του συνταξιούχου, το αν έχει δηλαδή άλλες πηγές εισοδήματος.

Φορολογείται, δεν φορολογείται

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό που προωθείται υπήρχαν συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 ευρώ που το καθαρό ποσό που έλαβαν ήταν περί τα 270 ευρώ και οι ίδιοι δεν έχουν ούτε ακίνητα ούτε παχυλούς λογαριασμούς στις τράπεζες. Προφανώς, κατά την κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο πορτοφόλι ο συνταξιούχος του 500άρικου από τον συνταξιούχο των 1.000 ευρώ.

Το «τυράκι» δε που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους είναι ότι το επίδομα αυτό θα είναι καθαρό, χωρίς περικοπές. Πλην, όμως, λέει τη μισή αλήθεια, αφού το ποσό της 13ης σύνταξης (όποιο όνομα κι αν αποκτήσει) θα προστεθεί στο ετήσιο εισόδημα. Κι αν το αφορολόγητο μειωθεί ή καταργηθεί εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν πάνε καλά, οι συνταξιούχοι θα βρουν το «καθαρό» 500άρικο στη φορολογική τους δήλωση.

Σημειωτέον ότι το οικονομικό επιτελείο ποιεί την νήσσαν αφού στις Βρυξέλλες αναμένουν ακόμη τα κοστολογημένα μέτρα από τις μειώσεις φόρων που υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο Documento, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να στείλει επιστολή στους θεσμούς στο τέλος Αυγούστου, στην οποία θα περιλαμβάνονται μόνο τα θετικά μέτρα για την οικονομία και όχι τα φορολογικά, που έχουν κόστος για τις τσέπες μας. Δηλαδή θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις 120 δόσεις και στην επικείμενη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και δεν θα τοποθετηθεί στη μείωση του αφορολόγητου, αφήνοντας την καυτή πατάτα για την προγραμματισμένη επίσκεψη των θεσμών στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter