Κοινοβουλευτικές ντρίπλες ένθεν κακείθεν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κοινοβουλευτικές ντρίπλες ένθεν κακείθεν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε κοινοβουλευτικούς ελιγμούς οδηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις ως προς το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, επικαλούμενος σχετική απόφαση του ΣτΕ, έχει τονίσει πολλάκις ότι η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση άρθρων. Στον αντίποδα, η ΝΔ παρουσιάζεται κάθετη επ’ αυτού, με τον Αδ. Γεωργιάδη να προαναγγέλλει μάλιστα προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο αν αμφισβητηθεί η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να ερμηνεύσει διαφορετικά τα αναθεωρητέα άρθρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ σκοπεύει να υπερψηφίσει τόσο τη δική της πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό το εν λόγω άρθρο (σ.σ. άρθρο 32 του Συντάγματος) να συγκεντρώσει 180 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες. Στην περίπτωση που επιτευχθεί και στις δύο ψηφοφορίες ο αριθμός αυτός, τότε η επόμενη – αναθεωρητική Βουλή θα μπορεί να συντελέσει την αλλαγή του άρθρου με μόλις 151 ψήφους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει με βάση το σκεπτικό της συμπολίτευσης.

«Αυτό είναι cheating» είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για «κλεψιά» από την πλευρά της ΝΔ, αλλά για «πονηριά». Μάλιστα, ο αν. υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι η συμπολίτευση θα προβεί σε ανάλογη κοινοβουλευτική ντρίμπλα εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δεσμευτεί στο ζήτημα του περιεχομένου του άρθρου. «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μη αποκλείοντας επί της ουσίας το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το άρθρο 32 προκειμένου να μην ψηφιστεί με 180.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος διέψευσε το σενάριο περί αποχώρησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία του άρθρου 32, κάνοντας λόγο για fake news.

Διαβάστε ακόμα: Το ΠΑΣΟΚ διακωμωδεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση «τζογάροντας» το πολιτικό του μέλλον (Video)

Διαδικαστικά

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Ολομέλειας, οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων συναίνεσαν στην πρακτική που θα ακολουθηθεί αναφορικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Μετά τη συνεδρίαση των γενικών εισηγητών των κομμάτων συναποφασίστηκε η ψηφοφορία να γίνει με αυτοτελή ψηφοδέλτια ανά προτείνουσα Κοινοβουλευτική Ομάδα ή ομάδα βουλευτών η οποία έχει συγκεντρώσει 50 υπογραφές.

«Στο ψηφοδέλτιο κάθε βουλευτής τοποθετείται -ανά διάταξη- με “ναι”, “όχι” και “παρών”» είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης κάθε Κ.Ο. ή ομάδα προτεινόντων βουλευτών θα καταθέσει ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις της στο προεδρείο της Βουλής. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίζει αυτοτελώς επί του συνόλου του άρθρου κάθε ψηφοδελτίου και, τέλος, επισήμανε πως στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν αποκλίνουσες απόψεις για το αν πρέπει να υπάρχει κατεύθυνση στην κάθε πρόταση κι αν η κατεύθυνση είναι δεσμευτική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter