Κοινωνική αναγκαιότητα η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Κοινωνική αναγκαιότητα η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών, με την ακρίβεια να βάζει για άλλη μία φορά στη μέγγενη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρώτο μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας, η ακρίβεια στο ρεύμα. Τα «φουσκωμένα» δηλαδή ραβασάκια που έχουν γίνει πια θηλιά στο λαιμό των πολιτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στα μισά του μήνα και οι υποχρεώσεις να μην καλύπτονται. 

Η ακρίβεια στο ρεύμα που βιώνουμε όλοι μας, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Όποιος ισχυρίζεται υπεύθυνα κάτι τέτοιο, ξέρει καλά πως ψεύδεται.  Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της  ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της ενέργειας, στρατηγική και καίρια επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Τι μας έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση; Πως έγινε να κερδίσει ο καταναλωτής χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες, στην απελευθέρωση της αγοράς. Τι ζούμε; Αισχροκέρδεια, ποσά πρωτοφανή στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ τα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ, τα λεγόμενα golden boys να λαμβάνουν bonus πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

Είδαμε κόλπα έξυπνα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πάντα για το καλό μας! Είδαμε τους παρόχους να εγκλωβίζουν τους καταναλωτές στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αφού οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ήταν τέτοιες, για εσαεί επιδότηση από το κράτος. Πληρώσαμε ακριβά το «μάρμαρο» της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας. Βεβαίως, ποτέ αυτή η Ρήτρα δεν είχε συγκεκριμένη τιμή, είχε μόνο έναν μαθηματικό τύπο, που έβγαινε από τις διακυμάνσεις της μέσης τιμής της κιλοβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. 

Όλο το παραπάνω, σχέδιο για να μη χάνει ποτέ ο πάροχος, αλλά πάντα ο καταναλωτής αφού η Ρήτρα «πέρναγε» απευθείας στο τιμολόγιο. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμιζε πως η ρήτρα αναπροσαρμογής θεσμοθετήθηκε για να ενεργοποιείται είτε προς όφελος των καταναλωτών, είτε προς όφελος των παρόχων, αφού αυτό εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της τιμής στο Χρηματιστήριο.

 Μας είπε δηλαδή πως δεν φταίει η ίδια η Ρήτρα, αλλά ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση που εκτόξευσαν τις τιμές. Δεν μας είπε όμως πως η Ρήτρα ήταν έτσι υπολογισμένη ώστε το όριο κάτω από το οποίο μειώνονται οι τιμές να μην ενεργοποιείται ποτέ, ενώ το όριο πάνω απ’ το οποίο αυξάνονται οι τιμές να ενεργοποιείται πάντα.

Και αφού οι πολίτες «γονάτισαν» και αντέδρασαν, μας είπαν πως καταργούν τη Ρήτρα. Άλλο ένα ψέμα, αφού εκπρόσωποι φορέων στην Ενέργεια, εξήγησαν πως η Ρήτρα «κρύφτηκε» πιο επιδέξια αυτή τη φορά στο τιμολόγιο μας. 

Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ- Το «Δ» στη θέση του

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, εξήγγειλε την επανακρατικοποίηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των έξι εθνικών προτεραιοτήτων για την ανασύνταξη του κράτους, αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει και πάλι τα ηνία της εξουσίας. Το τέλος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα είναι το καταλυτικό γεγονός που θα επιφέρει δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε επίσης για αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, για τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, για παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας, για θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. Εξήγγειλε επίσης, την επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, την  αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, καθώς και την προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.

Όσον αφορά στη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα το σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, καθώς και κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, δεν πούλησε «φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες». Παρουσίασε ένα σχέδιο άκρως κοστολογημένο, ένα σχέδιο που δεν φτάνει ούτε τα 10 ούτε τα 20 δις, αλλά συνετά τα 5,6 δις ευρώ. 

Έχοντας τη στήριξη και τις μελέτες σοβαρών επιστημόνων και φορέων της αγοράς, μα κυρίως την αγωνία για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, για την επιστροφή της αξιοπρέπειας των πολιτών, το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καθαρό πρόγραμμα νίκης στις επόμενες εκλογές. 

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τον λαό και θα δουλέψει για τον λαό. Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει ένα πρόσημο. Και αυτό θα είναι κοινωνικό. Γι αυτό και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter