Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας για τις αρχές Φεβρουαρίου

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας για τις αρχές Φεβρουαρίου

Μεταφορά της έναρξης της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ήταν αρχικά σχεδιασμένο να τεθεί εν ισχύ το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Αιτία, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εικάζεται ότι είναι η προσπάθεια να αποτραπεί μαζική υποβολή αιτήσεων στα τέλη Ιανουαρίου, που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος. Έτσι, επιλέχθηκε να μεταφερθεί η αφετηρία της διαδικασίας για λίγες ημέρες, ώστε να τεθεί εν ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν 20 – 25 ημέρες τουλάχιστον, για να υποβάλλουν την αίτησή τους και να μην μπλοκάρουν οι υπηρεσίες πρόνοιας του υπουργείου.

Πρακτικά όμως, το γεγονός ότι προκαλείται καθυστέρηση έναρξης σε ένα πρόγραμμα τόσο κρίσιμο για την κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, δείχνει ότι οι υπηρεσίες πρόνοιας δεν είναι ακόμα έτοιμες να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσουν έως και τις 700.000 οι ωφελούμενοι, οι οποίοι σημειώνεται ότι είναι πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Είναι πιθανό, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, να υποβάλλουν την σχετική αίτηση, κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Αν οι υπηρεσίες πρόνοιας, σε συνεργασία με τα τμήματα στους Δήμους, που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία του ΚΕΑ, δεν είναι απόλυτα έτοιμες, τότε είναι πιθανό το σύστημα να υποστεί εμπλοκή.

Για να αντιμετωπίσει το κενό παροχής οικονομικής στήριξης, που αναμένεται να προκύψει κατά τον τρέχοντα μήνα, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να παρατείνει για ένα μήνα, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί επιδότηση σίτισης και ενοικίου και για το μήνα Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παροχές έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στην σχετική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για τις Κοινωνικές Δομές Φτώχειας, που επίσης πρόκειται να παραταθούν για ένα δίμηνο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter