Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Οι «παγίδες» και πώς θα τις αποφύγετε

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Οι «παγίδες» και πώς  θα τις αποφύγετε

Με συμπληρωμένες δέκα ημέρες λειτουργίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει πάρει φωτιά.

 Οι ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα που παρέχει οικονομική ενίσχυση με όριο τα 200 ευρώ τον μήνα, για ένα άτομο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, αντιμετωπίζουν την απόρριψη του προγράμματος, αγνοώντας συγκεκριμένες «παγίδες» που κρύβει.

Αρκετοί δυνάμει δικαιούχοι ενδέχεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων μόλις αρχίσει η καταβολή του ποσού που τους αναλογεί, δηλαδή από τον επόμενο μήνα και μετά. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί από τις υπηρεσίες πρόνοιας εστιάζονται στο σκέλος της δήλωσης των εισοδημάτων που μπορεί να είχαν οι δικαιούχοι έως και ένα εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης.

Η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται επίσης να αγνοεί ότι προκειμένου να καθοριστεί η οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται, το εισόδημά τους αφαιρείται από το συνολικό ποσό της ενίσχυσης και τους αποδίδεται η διαφορά. Ετσι, για παράδειγμα, πολίτης με εισόδημα συνολικά 900 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο ο οποίος θέλει να συμμετάσχει στο ΚΕΑ θα πρέπει να γνωρίζει ότι αντί για 200 ευρώ τον μήνα, θα λάβει ως ενίσχυση μόλις 50 ευρώ τον μήνα. Ο λόγος είναι ότι με μια απλή διαίρεση προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος πολίτης κατά το τελευταίο εξάμηνο είχε μηνιαίο εισόδημα 150 ευρώ και από το ΚΕΑ καλύπτεται μόνο το υπερβαίνoν ποσό μέχρι το όριο των 200 ευρώ. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις «παγίδες» του προγράμματος για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ειδικότερα:

1) Θα πρέπει να δηλωθεί το συνολικό εισόδημα που εισπράχθηκε στο τελευταίο εξάμηνο μετά την αφαίρεση εισφορών.

2) Ως εισόδημα θεωρούνται και συνυπολογίζονται όλα τα ποσά που μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο. Αυτά είναι οι μισθοί, τα επιδόματα, οι συντάξεις, τα έκτακτα βοηθήματα, το επίδομα θέρμανσης, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τέκνων, οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις.

3) Τα μοναδικά εισοδήματα που δεν συνυπολογίζονται για το ΚΕΑ είναι εκείνα που προέρχονται από τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγεί η πολιτεία και το επίδομα αναδοχής τέκνου.

4) Από όσους είχαν εργασία και έμειναν άνεργοι στο τελευταίο εξάμηνο, για τον υπολογισμό του ΚΕΑ αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από εργασία ή κατάρτιση.

5) Το εξαμηνιαίο εισόδημα θα ελέγχεται αναδρομικά από την επόμενη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας επαγγελματίας δηλώσει μηδενικό εισόδημα β΄ εξαμήνου 2016 για να πάρει ΚΕΑ αλλά στη φορολογική του δήλωση του 2017 εμφανίσει εισόδημα 2.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει το ΚΕΑ που δεν δικαιούνταν.

6) Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο ΚΕΑ πρέπει να δηλώσουν στη συνέχεια την επιδότηση, όταν την εισπράξουν, ώστε να κριθούν εκ νέου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter