Κοινωνικό κράτος: ζήτημα ζωής και θανάτου

Κοινωνικό κράτος: ζήτημα ζωής και θανάτου

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη που στήριξε την κοινωνία μας τα χρόνια των Μνημονίων, αλλά και η ισότιμη πρόσβαση όχι μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας-για αυτό είχε φροντίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά και στα μέτρα προφύλαξης.

Η απαραίτητη και αναγκαία οδηγία Μένουμε Σπίτι, δυστυχώς δεν ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν, για παράδειγμα, εκατοντάδες άστεγοι. Είδαμε πριν λίγες μέρες τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μοιράζουν μάσκες και αντισηπτικά. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να παρέμβει το κεντρικό κράτος. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η κυβέρνηση μίσθωσε ξενοδοχεία-είχαν ούτως ή άλλως κλείσει λόγω του κορωνοΐού-για να στεγάσει, και άρα να προφυλάξει, τους άστεγους.

Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν. Και δημοσιονομικός χώρος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξασφαλίσει το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ. Αυτό δίνει περιθώριο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, που έχει βέβαια γνώμονα τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπο.Γιατί οι αποφάσεις πρέπει να αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Καμία εξαίρεση σε αυτό. Καμία έκπτωση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει πραγματικά και ολιστικά μέτρα προστασίας για τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτούς που σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη από μια γενναιόδωρη και μεγαλόψυχη στήριξη της πολιτείας. Άνεργοι, φτωχοί, άτομα με αναπηρίες, πρόσφυγες και μετανάστες, φυλακισμένοι, Ρομά.

Είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου να υιοθετήσει η ΝΔ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτές είναι συγκεκριμένες. Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για έξι μήνες.Υπάρχουν 40.000 συμπολίτες μας που ζουν με κομμένο ρεύμα. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών κοινωνικής ωφέλειας για 6 μήνες και καμία αύξηση στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του 2020. Έκτακτη ενίσχυση για τρεις μήνες στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), ίση με το 50% του χορηγούμενου επιδόματος.Αύξηση κατά 50% για τρεις μήνες των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων. Τα σχολικά γεύματα (185.000) που δεν διατίθενται αυτή την περίοδο αφού τα σχολεία είναι κλειστά, να διατεθούν μέσω των Δήμων σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικές προβλέψεις για τους ανέργους καθώς από τις πρώτες της πανδημίας ο αριθμός τους έχει εκτοξευθεί.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που ζούνε στους καταυλισμούς και τις δομές και να κάνει πράξη εδώ και τώρα την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, εκπροσωπώντας τους 86 καταυλισμούς της χώρας, ζητά από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοΐού.Ενώ, οι κρατούμενοι στέλνουν απεγνωσμένες επιστολές, καταγγέλλοντας ότι είναι συνωστισμένοι στα κελιά και ότιδεν έχουν παρθεί υγειονομικά μέτρα, όπως γάντια και μάσκες για τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα καθολικά που να βάζουν κάτω από την κρατική ομπρέλα κάθε συμπολίτη μας. Ο ελληνικός λαός, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, έδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Σήμερα, εν μέσω αυτής της πανδημίας, είναι μια ευκαιρία να ξαναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο μας, στρέφοντας το ενδιαφέρον και την μέριμνα μας σε αυτούς που μας χρειάζονται περισσότερο και να αναπτύξουμε δίκτυα αλληλεγγύης, ξεκινώντας από την γειτονιά μας.

Το δημόσιο συμφέρον στηρίζεται σε κάθε έναν από εμάς ατομικά. Όλοι μαζί προασπίζουμε την κοινωνία μας απέναντι σε κάθε επίθεση που υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρεπή διαβίωση και την Δημοκρατία. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε. Οι κοινωνίες χρειάζονται ασφάλεια, αλλά και ένα κράτος χωρίς διακρίσεις. Ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος.

Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEngMSc

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter