Κοινωνικό μέρισμα: Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις σε δύο ημέρες - Τα 6 βήματα υποβολής και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα το οποίο δίνεται στους οικονομικά ασθενέστερους, από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα πέντε πρώτα λεπτά που λειτούργησε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, το βράδυ της Παρασκευής, υποβλήθηκαν 7.000 αιτήσεις!

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικήςς Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Αναστάσιος Τάγαρης, στην ΕΡΤ1, ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 585 χιλιάδες αιτήσεις, εκ των οποίων οι 350.000 έχουν εγκριθεί, οι 87.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και 103.000 είναι σε εκκρεμότητα.

Το μέσο ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι τα 467 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών να υποβάλλουν αίτηση ήταν και ο λόγος που η ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεφτε» κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της. Ωστόσο, μετά το πρώτο «κύμα» αιτήσεων, τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί και οι αιτήσεις γίνονται χωρίς προβλήματα.

Από τα λεγόμενα του κ. Τάγαρη προέκυψε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσιάζει πρόβλημα με το ζήτημα της μόνιμης διαμονής των αιτούντων, καθώς πολλές αιτήσεις απορρίπτονται για το λόγο αυτό. Πρόκειται για πρόβλημα που θα διορθωθεί και για το λόγο αυτό όσων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν για αυτό το λόγο, ας επιμείνουν.

Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 13ης Δεκεμβρίου θα πληρωθούν την επομένη 14 του μήνα.

Ωστόσο, η ηλεκτρονικά πλατφόρμα δεν θα κλείσει και οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση και μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα , για να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα έξι βήματα για την αίτηση

Συνοπτικά, η διαδικασία αποτελείται από έξι βήματα:

Βήμα 1: Μπείτε στην πλατφόρμα

Βήμα 2: Ελέγξτε τα στοιχεία σας

Βήμα 3: Συμπληρώστε τον IBAN σας

Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν τη συγκατάθεση τους

Βήμα 5: Δείτε, αν πληρείτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Βήμα 6: Αποδεχθείτε το κοινωνικό μέρισμα του 2018.

Αν κατά τα τέσσερα πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη διόρθωσης των στοιχείων σε ΚΕΠ ή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που έχουν γίνει, πρέπει οι πολίτες να ζητήσουν να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού τους, κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr. Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων.

Μπορείτε να κάνετε αίτηση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο www.koinonikomerisma.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.