Κοκαΐνη στο πλοίο συμφερόντων Λασκαρίδη: Η «καρφωτή» και το σύμβολο των καρτέλ του Μεξικό

Κοκαΐνη στο πλοίο συμφερόντων Λασκαρίδη: Η «καρφωτή» και το σύμβολο των καρτέλ του Μεξικό

«Μυστήριο» εξακολουθεί να καλύπτει ο εντοπισμός φορτίου 850 κιλών κοκαΐνης από τις Ιταλικές αρχές σε πλοίο συμφερόντων της εταιρείας Laskaridis Shipping, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο τα ναρκωτικά να είναι Μεξικανικής προέλευσης καθώς επάνω στις συσκευασίες των «πακέτων» κοκαΐνης εντοπίστηκαν σύμβολα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα ναρκωτικών στο Μεξικό, καθώς επίσης και γεωγραφικά συστήματα εντοπισμού, δηλαδή GPS.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούν ο διακινητές. Μέσω αυτού, οι μεταφορείς αφήνουν το φορτίο με τα ναρκωτικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, από όπου το παραλαμβάνουν άλλοι διακινητές που έχουν ενημερωθεί ακριβώς για τις συντεταγμένες.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι αρχές της Ιταλίας είχαν ενημερωθεί για την έλευση του πλοίου Atlas συμφερόντων Λασκαρίδη στο λιμάνι της Βενετίας. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για φορτίο το οποίο βρισκόταν κρυμμένο στους αγωγούς αερισμού του πλοίου. Οι λιμενικές αρχές σε συνδυασμό με την Οικονομική Αστυνομία και τις Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών έκαναν έφοδο στο πλοίο. Καλά εκπαιδευμένοι δύτες βούτηξαν στα νερά. Μετά από λίγο εντόπισαν τα κρυμμένα πακέτα με την κοκαΐνη. Επί δύο μέρες οι δύτες ανέβαζαν στην επιφάνεια τα «πακέτα» με την κοκαΐνη. Επρόκειτο για επιτυχία των ιταλικών αρχών. Τα ναρκωτικά εστάλησαν στα εργαστήρια προκειμένου να αναλυθεί η καθαρότητά της και στη συνέχεια να αποτεφρωθούν.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ εάν διαπιστωθεί ότι η καθαρότητα ξεπερνά το 90%, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποδειχτεί ότι πίσω από την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών βρίσκονται τα καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής. Με πιθανό σενάριο, αυτών του Μεξικό.

Το πλήρωμα του πλοίου αφέθηκε ελεύθερο, δίχως να απαγγελθούν κατηγορίες. Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, τόσο οι 15 Ρώσοι όσο και οι 4 Ουκρανοί που επέβαιναν, δεν φαίνεται να είχαν ιδέα για το φορτίο. Άλλωστε το τα πακέτα με την κοκαΐνη ήταν σε τέτοιο σημείο, που η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από την εξωτερική πλευρά του πλοίου. Οι έρευνες πάντως των αρχών συνεχίζονται και όλες τα πιθανά σενάρια εξετάζονται, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών (κυρίως ηρωίνη και κοκαΐνη) στην περιοχή εμπλέκονται «αλβανικές φατρίες» σε συνεργασία με την «Ντραγκέτα», δηλαδή την μαφία της «Καλαβρίας». Μάλιστα σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, τα χρήματα από τη διακίνηση των ναρκωτικών επενδύονται πολλές φορές σε κρυπτογραφικά νομίσματα. Παλιότερα οι ιταλικές αρχές είχαν εντοπίσει φορτία κοκαΐνης προερχόμενα από την Κολομβία κρυμμένα μέσα σε μπανάνες.

Η αξία του φορτίου ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής οι ιταλικές αρχές, δεν έχουν καταλήξει στο κατά πόσο τα ναρκωτικά είχαν τελικό προορισμό τη Βενετία ή έπρεπε να είχαν αφεθεί κάπου αλλού.

Αρνείται τις σχέσεις με το φορτίο κοκαΐνης ο όμιλος Λασκαρίδη

Υπενθυμίζεται ότι η η Laskaridis Shipping εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με το φορτίο κοκαΐνης που εντοπίστηκε στο πλοίο Atlas στην Ιταλία, εξέδωσε η Laskaridis Shipping, ενώ όπως επισημαίνεται ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία εμπλέκεται στην υπόθεση.

Όπως υπογραμμίζεται το φορτίο φέρεται να είχε τοποθετηθεί «στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή». Ένα μέρος που όπως επισημαίνεται «δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter