Κόκκαλης: Ο Μαρινάκης πρέπει να διαλέξει είτε δήμο είτε ΠΑΕ – Ο Ολυμπιακός ανήκει σε offshore

Κόκκαλης: Ο Μαρινάκης πρέπει να διαλέξει είτε δήμο είτε ΠΑΕ – Ο Ολυμπιακός ανήκει σε offshore

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΠΑΕ ή από δημοτικός σύμβουλος, εφόσον εκλεγεί στις δημοτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής (26/5). 

Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Αθλητισμός και κλιματική αλλαγή – το παράδειγμα του Ολυμπιακού».

Το θέμα παρουσίαζε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, συνδέοντάς τον Ολυμπιακό ως ένα σωματείο με πολύπλευρη δραστηριότητα. Έτσι, ανέλυσε τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν από τον Ολυμπιακό ή μέσω αυτού και οι οποίες θα συντελούσαν στην πραγμάτωση κάθε ενός ξεχωριστά από αυτούς τους στόχους.

Η αναφορά στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, προέκυψε στον 16ο στόχο του ΟΗΕ περί διαφάνειας και δραστικής μείωσης της διαφθοράς και των δωροδοκιών.

«Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι σε μια θέση που κατηγορείται για το αντίθετο» είπε ο Πέτρος Κόκκαλης και προσέθεσε: «Δεν συνάδει με τη δημοκρατία να μιλάμε εμείς εδώ και στο Καραϊσκάκη να σταυρώνουν ψηφοδέλτια. Δεν συνάδει να χρησιμοποιείται το Καραϊσκάκη για πάρτι νεολαίας δημοτικού συνδυασμού. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός ανήκει σε offshore. Είτε θα πρέπει να μην είναι ιδιοκτήτης του ο κ. Μαρινάκης ή να μην είναι υποψήφιος».

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε: «Οποιοσδήποτε κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εξωχώριας εταιρίας. Αυτή η διάταξη περί εξωχώριων εταιριών ισχύει από το 2016. Οι ισολογισμοί του Ολυμπιακού δείχνουν ότι κατά 70% ανήκει στην ABISSO HOLDINGS LTD του κ. Μαρινάκη. Είναι δημοσιευμένα όλα αυτά, δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί, θα πρέπει να επιλέξει τι από τα δύο θα κάνει. Πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να είναι γνωστό εκ των προτέρων στους πολίτες από τους οποίους ζητάει την ψήφο τους».

Όσον αφορά τους στόχους για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει (ή ήδη έχει) ένας σύλλογος του διαμετρήματος των «ερυθρολεύκων», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής μίλησε μεταξύ άλλων για:

– Εξάλειψη ακραίας φτώχειας (ταμείο αλληλοβοήθειας φιλάθλων, συνεργασία με ιδρύματα και παραχώρηση δωρεάν των αθλητικών υποδομών αλλά και του παλαιού αθλητικού υλικού)

– Εξάλειψη πείνας (πρόσβαση σε υγιή και ασφαλή τροφή, ενημερωτικές δράσεις για υγιεινή διατροφή από επαγγελματίες. Θα μπορούσε και στο Καραϊσκάκη να υπάρχει κοινωνικό εστιατόριο)

– Υγεία και ευεξία (παράλληλη άθληση παιδιού -γονιού στις σχολές του Ολυμπιακού. Έχει 45 σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρέχει εκπαίδευση σε ευρύτατα στρώματα που τον ακολουθούν. Απαραίτητη η καλή επαφή με τους γονείς για να διαχέουμε τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι)

– Διά βίου μάθηση (Ισότιμη πρόσβαση στις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αξιοποίηση των σχολών τις πρωινές ώρες πριν από τις προπονήσεις)

– Εξάλειψη διακρίσεων (Το Καραϊσκάκη έχει θύρα ΑΜΕΑ. Δεν συμμετέχει ο ΟΣΦΠ στο κίνημα Παραολυμπιακών αγώνων. Είναι χώρος που πρέπει να αναπτυχθεί)

– Ισότητα των φύλων (Καταπολέμηση του σεξισμού στην κερκίδα, γυναικείες τουαλέτες, συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ των τμημάτων, που έως τώρα είναι μηδενική στον Ολυμπιακό)

– Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αύξηση χρήσης αποδοτικών πηγών ενέργειας, μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας στα γήπεδα, αλλαγή λαμπτήρων και εξοικονόμηση ενέργειας)

– Αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη («Ο Ολυμπιακος είναι τεράστιος εργοδότης. Μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα απασχολεί 65-70 άτομα. Συνολικά με δικές μου εκτιμήσεις, Ολυμπιακός απασχολεί 1000 άτομα. Είναι κέντρο οικονομικής ανάπτυξης με τουλάχιστον 1000 θέσεις εργασίας. Τα εμπορικά προϊόντα να είναι υποχρεωτικά απαλλαγμένα από παιδική εργασία και να υπάρχει προστασία δικαιωμάτων στην εργασία»)

– Καινοτόμα έργα και υποδομές (Στα πρότυπα του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα, που έχουν δημιουργήσει κέντρα καινοτομίας, Κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων για τον αθλητισμό)

– Προστασία των θαλασσών («Ο ΟΣΦΠ έχει θαλάσσια σπορ με εγκαταστάσεις Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι. Όλα τα τμήματα να αναλάβουν δράσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα σε γονείς και αθλητές»)

– Δράση στη στεριά (εδώ ο κ. Κόκκαλης αστειευόμενος είπε αναφερόμενος στον… αιώνιο αντίπαλο του Ολυμπιακού: «Να προστατεύσουμε το τριφύλλι από την εξαφάνιση είναι το πιο κρίσιμο που μπορούμε να κάνουμε»)

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον Ολυμπιακό. Άλλωστε ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος των «ερυθρολεύκων» την προηγούμενη δεκαετία, ενώ ήταν ο εμπνευστής της καμπάνιας με τα μέλη.

«Τα μέλη είναι κι ο λόγος που ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κυριαρχεί σε όλα τα αθλήματα, σαρώνει όλα τα πρωταθλήματα. Δεν θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να έχουμε πολλά έσοδα για ξένους υψηλού επιπέδου, αλλά για να διευρύνουμε το εκπαιδευτικό έργο που παράγουμε. Δεν λείπουν τα πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό» είπε ο Π. Κόκακλης και προσέθεσε: «Δεν “περπάτησε” το σύστημα των μελών και η αιτία ήταν τα εισιτήρια στο Καραϊσκάκη, που εκείνη την περίοδο ήταν πάντα sold-out. Εγώ ήθελα να διανέμονται με βάση τη φίλαθλη ιδιότητα, κι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να ασκηθεί κάποιου είδους έλεγχος στους φιλάθλους. Τότε λοιπόν τα εισιτήρια τα πήρε η θύρα 7… Έκτοτε, πάντως, λειτουργεί καλά στον ερασιτέχνη και στο μέλλον θα δούμε να επεκτείνεται λόγω του financial fair play».

Για τις επιθέσεις που δέχεται και την κατηγορία ότι κάνει αντιπολίτευση στη διοίκηση του Ολυμπιακού, απάντησε: «Θεωρώ ότι οι επιθέσεις που δέχομαι έχουν προσωπικό υπόβαθρο, αλλά ασκούνται στο πολιτικό πεδίο. Είναι φαντάσματα σε άρρωστο μυαλό, ότι εγώ κάνω αντιπολίτευση στον Ολυμπιακό».

Τέλος, για την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε: «Είναι μόλις η δεύτερη φορά που υπάρχει σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και αυτό είναι σημαντικό Μέχρι πρότινος οι ευρωεκλογές ήταν τιμητική αποστρατεία, εξορία πολυτελείας. Πλέον είναι πολύ σημαντικές γιατί η κοινή ευρωπαϊκή δημοκρατία κινδυνεύει να πάψει να είναι και κοινή και δημοκρατία. Συμφωνώ με τη διαπίστωση για τον φασιστικό κίνδυνο που διατρέχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Θυμίζει την περίοδο του 1930, όπου με δημοκρατικές διαδικασίες ανήλθαν στην εξουσία φασιστικές δυνάμεις, μισαλλόδοξες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter