«Η ανικανότητα έχει όνομα: Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν η ευλογιά θερίζει και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και όλης της χώρας βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίζεται σε σιωπή και επικοινωνιακά φληναφήματα», δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έφερε στο φως το κείμενο της Κομισιόν με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις παραλείψεις που καταγράφηκαν στο μείζον πρόβλημα της ευλογιάς που «θερίζει» ακόμη κοπάδια κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία.
«Ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος γονατίζει, αλλά κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη, κανείς τους δεν έχει το πολιτικό σθένος να παραιτηθεί. Η ελληνική κτηνοτροφία δεν αντέχει άλλο την ανευθυνότητα και την αναλγησία τους. Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε, είστε ανίκανοι να παραιτηθείτε. Τουλάχιστον, μη μας κοροϊδεύετε άλλο», πρόσθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Σύμφωνα με την επιστολή, κατά την αποστολή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, στην Ελλάδα το διάστημα 14-16 Μαΐου 2025, στα συμπεράσματα αυτής (διαβάστε εδώ ολόκληρο το πόρισμα), εκτός των άλλων, καταγράφεται ότι:
Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι επαρκή και απαιτούνται αυστηρότερα και πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις (αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές) για τις μη εξουσιοδοτημένες μετακινήσεις ζώων, καθώς και υποστήριξη στο πεδίο από τις αστυνομικές ή τις άλλες αρμόδιες αρχές.
Απαιτείται συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις και τα σφαγεία, καθώς και κατά τις διαδικασίες μεταφοράς του ζωικού κεφαλαίου.
Οι περιοχές βόσκησης πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να αποφεύγεται η επικάλυψη και η επαφή μεταξύ διαφορετικών κοπαδιών (σημείο 6).
Πρέπει να οριστικοποιηθούν λεπτομερείς επιδημιολογικές έρευνες για τη διερεύνηση της πηγής μόλυνσης και των τρόπων μετάδοσης της ευλογιάς (σημείο 10).
Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις ασθένειες θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σε όλη τη χώρα, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη αναφορά τυχόν ύποπτων συμβάντων και η συμμόρφωση με τα μέτρα ελέγχου.