Με σκληρή γλώσσα και σαφείς αιχμές για σκοπιμότητες πίσω από τον σχεδιασμό του λεγόμενου «Σώματος Υπαξιωματικών» που εξήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει καθαρές απαντήσεις για το μέλλον των αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).
Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, επεσήμανε τον κίνδυνο η τριετής φοίτηση να οδηγεί σε… βαθμολογικό ταβάνι τον Ανθυπασπιστή, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια εξέλιξης. Ο υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, ζητώντας «υπομονή». Η απάντηση όμως αυτή μόνο ανακούφιση δεν προσέφερε, ενισχύοντας αντίθετα την εύλογη ανησυχία των στελεχών.
Ο Βασίλης Κόκκαλης ξεκαθάρισε από την αρχή πως το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι απλώς η βαθμολογική εξέλιξη των υπαξιωματικών, αλλά η συνολική αναβάθμιση ή υποβάθμιση των ίδιων των στρατιωτικών σχολών τους. Επισήμανε πως οι ΑΣΣΥ απαιτούν υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές, ενώ η φοίτηση διαρκεί τρία έτη χωρίς όμως να αναγνωρίζεται ως ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όμως, σε αυτό το προσωπικό –τη «ραχοκοκαλιά» των Ενόπλων Δυνάμεων όπως το χαρακτήρισε– η κυβέρνηση δεν προσφέρει ούτε σαφές πλαίσιο εξέλιξης, ούτε ακαδημαϊκή αναγνώριση.
«Αν τελικά υλοποιηθεί το λεγόμενο Σώμα Υπαξιωματικών, τότε ο καταληκτικός βαθμός για τους αποφοίτους των ΑΣΣΥ δεν θα είναι ο Συνταγματάρχης, όπως μέχρι σήμερα, αλλά ο Ανθυπασπιστής», προειδοποίησε ο βουλευτής. «Αυτό δεν αποτελεί υποβάθμιση; Είναι ή δεν είναι άμεση αδικία;», διερωτήθηκε, καλώντας το ΥΠΕΘΑ να ανακοινώσει ευθέως τις προθέσεις του.
Ακόμη και το επιχείρημα περί «εκσυγχρονισμού» που προβάλλει ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, καταρρέει μπροστά στα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου. Ο Βασίλης Κόκκαλης παρέθεσε την επίσημη αναλογία εισακτέων για το έτος 2025–2026: 800 στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών (ΑΣΕΙ – ΣΑΣ) και μόλις 700 στις ΑΣΣΥ. Αντί να διορθωθεί η επιχειρησιακά προβληματική αναλογία 1 προς 1 ανάμεσα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, η κυβέρνηση την ενισχύει. «Ποιος εισηγείται αυτού του είδους τον σχεδιασμό;», αναρωτήθηκε με νόημα ο βουλευτής.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Δαβάκης δεν απάντησε επί της ουσίας. Με γενικολογίες περί «διαφάνειας» και «ολιστικής προσέγγισης», κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε φάση «αναμονής», χωρίς να δεσμευτεί για το αν τελικά θα διατηρηθεί ή θα καταργηθεί η δυνατότητα εξέλιξης των υπαξιωματικών. Η δήλωσή του πως «ούτε θα αιφνιδιαστεί κανένας ούτε θα δημιουργηθεί μπροστά τους ένας ορίζοντας κλεισίματος της ζωής τους ή της καριέρας τους» περισσότερο ενίσχυσε τον προβληματισμό, παρά τον κατεύνασε.
Ο κ. Κόκκαλης επανήλθε δυναμικά στη δευτερολογία του, δηλώνοντας πως «οι υπαξιωματικοί δεν λένε όχι στον εκσυγχρονισμό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούν την υποβάθμιση». Τόνισε πως οι σχολές στερούνται ακόμα και κοσμητείας, ενώ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι απόφοιτοι αποκτούσαν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή αντίγραφο αποφοιτηρίου αξιωματικού από ΑΣΣΥ, για να καταδείξει την ιστορική συνέχεια που επιχειρεί να διακόψει η σημερινή κυβέρνηση.
Η παρέμβαση Κόκκαλη έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη πολιτική και θεσμική πίεση προς το Υπουργείο Άμυνας, μετά τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από την ΠΟΕΣ, απόστρατους, αλλά και τον επιστημονικό κόσμο. Η διαφαινόμενη απόπειρα να συγκροτηθεί ένα νέο «Σώμα Υπαξιωματικών», αποκομμένο από τις υπάρχουσες σχολές και με περιορισμένα δικαιώματα και προοπτικές εξέλιξης, δημιουργεί εύλογες υποψίες για ένα μοντέλο φθηνότερων, αναλώσιμων και λιγότερο θεσμικά κατοχυρωμένων στελεχών.
«Πείτε καθαρά ποιο είναι το σχέδιό σας», κατέληξε ο Βασίλης Κόκκαλης απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η σιωπή –ή ακόμη χειρότερα η αοριστολογία– στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν συγκαλύπτει τις προθέσεις. Τις αποκαλύπτει.
Διαβάστε επίσης:
Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας των 14 βουλευτών που είχε μηνύσει η Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης: Εκβιαζόμενος ο πρωθυπουργός για υποκλοπές, σύμβαση 717 και ΟΠΕΚΕΠΕ
Μητσοτάκης και Βορίδης κρύβονται πίσω από το άρθρο 86, που έλεγαν ότι πρέπει να αλλάξει
ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τι λέει η Κομισιόν