Κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα βάζει η αντιπολίτευση

Κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα βάζει η αντιπολίτευση

Από τον περασμένο Νοέμβριο διαφάνηκε ότι το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος μετατρέπονταν σε μια πυρακτωμένη ζώνη γεωπολιτικών συμφερόντων πολλών αφεντάδων, με την Τουρκία να επιδιώκει να είναι το «μικρό μεγάλο αφεντικό» της περιοχής. 

Ηταν η στιγμή που βρήκε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να απαιτούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής υπό τα νέα δεδομένα. Εις μάτην. Από την εποχή ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ έως τώρα το «γαλάζιο» Μαξίμου κρατά για… άλλη ώρα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Η Τουρκία τότε μέσω της συμφωνίας της με τη Λιβύη είχε ανοίξει τον ασκό της απόλυτης προκλητικότητάς της για χάραξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο –πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου– αγνοώντας ακόμη και την Κρήτη και άλλα νησιά της Ελλάδας. Τα κομματικά επιτελεία είχαν τεθεί σε συναγερμό. Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ, η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων έγινε με συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Αυτές τις μέρες, παρά την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα με ενέργειες της γείτονος που βάλλουν κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και επιδιώκουν ακόμη και «γκριζάρισμα» νησιών, η κυβέρνηση επέλεξε τετ α τετ μεταξύ πρωθυπουργού και επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων και είπε πάλι «όχι» στο κοινό πολιτικό τραπέζι (σαν να έρχονται πιο δύσκολα εν ευθέτω).

Από παντού ακούγεται –κι ας μην ομολογείται– ότι διά της διολισθήσεως η χώρα μας σπρώχνεται στον διάλογο με τη γείτονα υπό πίεση τετελεσμένων… Υπό αυτό το πρίσμα, τασσόμενος κατά της μυστικής διπλωματίας του Μαξίμου ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο μικροσκόπιό του και την τριμερή του Βερολίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έστειλε δημοσίως το μήνυμα ότι το μόνο θέμα συζήτησης της Ελλάδας με την Τουρκία είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα πρότεινε να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποτρέψει κάθε τουρκική ενέργεια (έρευνες) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παρά το νοσηρό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή λόγω των αντιπαραθέσεων για την υπόθεση Novartis, οι δύο αρχηγοί στη συνάντησή τους εξέπεμψαν σήμα καλής θέλησης. Το «γεια σου, Κυριάκο» μπαίνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή και το «γεια σου, Αλέξη» ακολούθησε συζήτηση μιάμισης ώρας (23.7.2020).

Ομως αυτό δεν εμπόδισε την Κουμουνδούρου να ρίξει πυρά για το αργοξύπνημα της ΝΔ σε σχέση με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία έφεραν στην επικαιρότητα οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Θυμίζουμε ότι ως θεσμός καθιερώθηκε από τον Αλ. Τσίπρα και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμό για τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνει η τουρκική επιθετικότητα. Συντάσσεται με το… μπλοκ της συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα και επιμένει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής – είναι η πρώτη δύναμη που έθεσε το ζήτημα της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει κοπάσει ο αχός από τη σύμπλευση με τη ΝΔ σε μείζονα πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν – ΚΙΝΑΛ και ΝΔ βρέθηκαν αγκαζέ στην υπόθεση Novartis αλλά και στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις (που προκάλεσε εσωκομματικούς τριγμούς). Γι’ αυτό δεν απέφυγε να προσδώσει χροιά διαφοροποίησης απέναντι στην τακτική του Μαξίμου για τις εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα. Η Φώφη Γεννηματά ανέβασε τους τόνους μιλώντας για καθυστερημένα αντανακλαστικά και έθεσε ως λέξη-κλειδί τις «κυρώσεις» στην Τουρκία.

«Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί» σημείωσε από το βήμα της Bουλής. Και τα φλας κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κατέγραψαν μαζί και αιχμές. Στη «συγγνώμη» Μητσοτάκη που την έκανε να περιμένει λόγω της μεγάλης διάρκειας της συζήτησής του με τον Αλ. Τσίπρα η Φ. Γεννηματά πέταξε το γάντι λέγοντας ότι σημασία έχει ο κόσμος να μας βλέπει «μια γροθιά όλους μαζί και όχι ανά δύο», για να αναδείξει την ανάγκη να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι συζητήσεων.

Ο Περισσός κινείται σε αντιδιαμετρικά διαφορετικό μήκος κύματος από τις άλλες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του ανέδειξαν σε όλους τους τόνους την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «την ώρα που οι ΗΠΑ προκλητικά μιλούν για “αμφισβητούμενα ύδατα” στον χώρο της τουρκικής Navtex». Μάλιστα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει «καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων» που έχουν εναποθέσει την ασφάλεια στην περιοχή σε αυτούς που με τους ανταγωνισμούς τους δημιουργούν προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ).

Κατά τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, «το εγχείρημα-οπερέτα των μνημονιακών κυβερνήσεων να εγκλωβίσουν την Τουρκία στην ακτογραμμή της, περικυκλώνοντάς τη με εξορυκτικά τρυπάνια και πλατφόρμες στο πλαίσιο της συμφωνίας με Νετανιάχου, Τραμπ, Μακρόν, ExxonMobil – Total και Σία, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε φιάσκο». 

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως το Βερολίνο αλλά και το Παρίσι, θέλει να σύρει τον πρωθυπουργό σε διάλογο με την Τουρκία υπό τη δική της επιδιαιτησία και με ατζέντα που θα συνδιαμορφώσει μαζί με τον Ερντογάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter