Κόκκινο τηλέφωνο Ουάσινγκτον – Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κόκκινο τηλέφωνο Ουάσινγκτον – Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο ίδρυσε νέα τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για να αποτρέψει «εσφαλμένο υπολογισμό, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» στην περιοχή καθώς προχωρά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters την Πέμπτη (03/03).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά η ίδια και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανησυχούν για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων ατυχημάτων, καθώς η Ρωσία διεξάγει τη μεγαλύτερη επίθεση σε Ευρωπαϊκό κράτος από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διοχετεύουν επίσης όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον ρωσικών στρατευμάτων, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας κατά ξένων παρεμβάσεων.

«Το Υπουργείο Άμυνας πρόσφατα ίδρυσε γραμμή αποσυμφόρησης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την 1η Μαρτίου με σκοπό την αποτροπή λανθασμένου υπολογισμού, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης», ανέφερε ανώνυμα ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας μια κίνηση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το NBC.

Ο αμερικανικός στρατός έχει δημιουργήσει με επιτυχία γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, όπου η Μόσχα παρενέβη στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Εκεί, ΗΠΑ και Ρωσία διεξάγουν παράλληλες στρατιωτικές εκστρατείες, με τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Η κίνηση είναι μόνο η τελευταία προσπάθεια για μείωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν – σε σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση – ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θέτει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε υψηλό συναγερμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε την Τετάρτη  προειδοποιώντας ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα αποτελέσει πυρηνική σύγκρουση. Τα σχόλια του ήρθαν να προστεθούν στην αυξανόμενη ανησυχία.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε την Τετάρτη  ότι θα αναβάλει προγραμματισμένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III.

«Αναγνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή της έντασης, πόσο κρίσιμο είναι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία να έχουν κατά νου τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter