Κόκκινο χαλί και φέσια

Κόκκινο χαλί και φέσια

O Κ. Πηλαδάκης πήρε 42 εκατ. ευρώ από τη Marfin Bank για γήπεδο και εμπορικό κέντρο, κατασκεύασε μόνο το AEL FC Arena που κόστισε 18 εκατ. ευρώ και άφησε απλήρωτο το δάνειο

Η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού, το ΥΠΕΧΩ∆Ε, η Marfin Bank, ο ∆ήµος Λάρισας, η Ερασιτεχνική ΑΕΛ αλλά και οι φίλαθλοι έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Κώστα Πηλαδάκη προκειµένου να κατασκευάσει ένα εµπορικό κέντρο και ένα σύγχρονο «παλάτι» που θα στέγαζε τα όνειρα µιας πόλης και της ποδοσφαιρικής οµάδας της πόλης, της ΑΕΛ. Ο δήµος παραχώρησε στη ΓΓΑ και αυτή µε τη σειρά της στην Eρασιτεχνική ΑΕΛ έκταση 144 στρεµµάτων στην περιοχή της Νεάπολης. H διοίκηση του ΑΟ Λάρισας πρόσφερε το οικόπεδο-φιλέτο µε µηδενικό κόστος για 49 χρόνια στον επιχειρηµατία και από το ταµείο της τράπεζας εκταµιεύτηκε ποσό 42 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει ο Κ. Πηλαδάκης το µεγαλεπήβολο σχέδιό του. Το εµπορικό κέντρο έµεινε στις µακέτες, ενώ το ΑEL FC Arena κατασκευάστηκε, όµως η ΑΕΛ από την τρέχουσα σεζόν επιστρέφει στην ιστορική της έδρας, το Αλκαζάρ. Το περιβόητο πρότζεκτ στην ουσία ναυάγησε και όσοι ενεπλάκησαν βγήκαν χαµένοι και κάποιοι υπερχρεωµένοι. Στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ έµεινε ένα σύγχρονο γήπεδο που δεν ξέρει πλέον τι να το κάνει, ενώ το δάνειο που εισέπραξε δεν αποπληρώθηκε.

Το χρονικό της κατασκευής

Τον Οκτώβριο του 2005 ο Κ. Πηλαδάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την κατασκευή του νέου σπιτιού των «βυσσινί». Για να είναι βιώσιµο το έργο και για να αποπληρώνεται το δάνειο στα σχέδια ήταν και η ανέγερση ενός εµπορικού κέντρου, όπου θα στεγάζονταν µεγάλα σουπερµάρκετ και πολυεθνικές αλυσίδες.

Στις 24 Αυγούστου 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε και «θεσσαλάρχης» Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την έγκριση ρυµοτοµικού σχεδίου της δηµοτικής αρχής καθορίζοντας τους όρους δόµησης. Οι διαδικασίες στη συνέχεια κόλλησαν και το 2008 ανέλαβαν δράση οι οργανωµένοι οπαδοί της ΑΕΛ. Οι «Monsters» προχώρησαν σε µια σειρά από ενέργειες, όπως καταλήψεις γραφείων βουλευτών και συλλογές υπογραφών (συγκέντρωσαν γύρω στις 17.000!), και τον Ιούνιο του 2008 διοργανώθηκε συλλαλητήριο διαµαρτυρίας για την καθυστέρηση.

Οι διαδικασίες ξεµπλόκαραν και στις 24 Οκτωβρίου ο τότε υφυπουργός Αθλητισµού Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ Ηλίας Φασούλας υπέγραψαν τη σύµβαση παραχώρησης της έκτασης από τη ΓΓΑ στον σύλλογο της Λάρισας. Στις 15 ∆εκεµβρίου υπογράφηκε η σύµβαση µεταξύ της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνικής και η έκταση παραχωρήθηκε στην εταιρεία Νέο Γήπεδο AEΛ AE.

Στις 23 Ιουνίου 2009 άρχισαν οι χωµατουργικές εργασίες µέσα σε πανηγυρική ατµόσφαιρα και µε συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα. Το χρονοδιάγραµµα τηρήθηκε και το γήπεδο παραδόθηκε ύστερα από 15 µήνες.

Σύννεφα στη χρηµατοδότηση

Στη χρηµατοδότηση του έργου προέκυψαν προβλήµατα παρά τη δανειοδότηση και η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ τον Αύγουστο του 2011 εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας µεταξύ άλλων ότι «νωρίτερα [σ.σ.: από τον Νοέµβριο του 2010] είχαν αρχίσει να διαφαίνονται δυσκολίες στα οικονοµικά µεγέθη της επένδυσης λόγω µη είσπραξης ΦΠΑ, κακής διαχείρισης και λόγω αποτυχίας προσέλκυσης εµπορικών επενδυτών».

Από την πλευρά του ο Κ. Πηλαδάκης έκανε λόγο για «κακοτεχνίες» από την πλευρά της κατασκευαστικής, ενώ τόνισε ότι «εµείς αποπληρώνουµε τραπεζικό δάνειο και µάλιστα το τραπεζικό ίδρυµα που µας έδωσε τα χρήµατα έχει δείξει κατανόηση και δεν πιέζει».

Οι διαφορές τους κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες και στην πορεία η ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ πτώχευσε έπειτα από 40 χρόνια επαγγελµατικής ζωής, αφήνοντας απλήρωτες τις υποχρεώσεις της. Στη Λάρισα υπολογίζεται ότι σε δεκάδες πιστωτές οφείλονται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

Εκποίηση

Το AEL FC Arena, σύµφωνα µε πληροφορίες, κόστισε τελικά 18 εκατ. ευρώ, ενώ το δάνειο της Γήπεδο ΑΕ µπήκε στην κατηγορία των «κόκκινων». Το 2017 έσκασε η είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρούσε στην άµεση εκποίηση του ΑEL FC Arena, βασικού περιουσιακού στοιχείου της Γήπεδο ΑΕ, εξαιτίας της µη επαρκούς εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 53 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ήθελε να απαλλαγεί από ένα «κόκκινο» δάνειο, ιδιαίτερα επαχθές για το χαρτοφυλάκιό της, αφού το µοναδικό περιουσιακό στοιχείο που το συνοδεύει είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο – ελάχιστα ελκυστικό επενδυτικά καθώς η χρήση του είναι συνυφασµένη σχεδόν αποκλειστικά µε τις ανάγκες της ΑΕΛ. Το ΑEL FC Arena θα έβγαινε στο σφυρί µε τιµή πρώτης προσφοράς τα 19 εκατ. ευρώ, αλλά οι διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν και το γήπεδο παραµένει περιουσιακό στοιχείο του Πηλαδάκη.

Την τελευταία πενταετία η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ανακοινώσει ότι κατέβαλε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο για τη χρήση του γηπέδου, ενώ ο Κ. Πηλαδάκης εισπράττει χρήµατα και από τα φωτοβολταϊκά του γηπέδου. Η ΑΕΛ θα παίζει στο Αλκαζάρ και στο AEL FC Arena θα µετακοµίσει ο Απόλλων Λάρισας που αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα 2.

Μεσοβδόµαδα το ∆Σ της ΑΕΛ αποφάσισε να ζητήσει αντίγραφο της σύµβασης παραχώρησης δηµόσιας και δηµοτικής γης που περιήλθε µε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ιδιοκτησία του ιδρυτικού σωµατείου της ΠΑΕ ΑΕΛ (Ερασιτεχνική) και εν συνεχεία σε ιδιωτική εταιρεία. Στόχος της συγκεκριµένης κίνησης είναι να διερευνηθεί «κάτω από ποιες προϋποθέσεις το ∆Σ της Ερασιτεχνικής “δώρισε” στον επιχειρηµατία Κ. Πηλαδάκη και στην εταιρεία του δηµόσια και δηµοτική περιουσία δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ».

Αριθμοί

53 εκατ. ευρώ ήταν το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας Γήπεδο ΑΕ, βασικό περιουσιακό στοιχείο της οποίας είναι το ΑEL FC Arena, όταν η Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στην εκποίηση που δεν έγινε ποτέ

3 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη που άφησε σε δεκάδες πιστωτές στη Λάρισα η ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ, που πτώχευσε έπειτα από 40 χρόνια επαγγελματικής ζωής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter