Κόλαφος το «επιτελικό κράτος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κόλαφος το «επιτελικό κράτος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η ΝΔ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν αυτό του «επιτελικού κράτους». Ένα νομοσχέδιο που από τον φιλικό σε αυτήν Τύπο «διαφημίστηκε» ως δείγμα γραφής μιας κυβέρνησης «έτοιμης από καιρό».

Τριάμισι μήνες μετά το αφήγημα μοιάζει να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με τα δίδυμα αδελφάκια του, την περίφημη «αριστεία» και την ακόμη πιο διαφημισμένη «αξιοκρατία».

Το πρώτο χτύπημα στο «επιτελικό κράτος» ήρθε από τα δικά μας παιδιά. Συγγενείς, κουμπάροι, ξαδέλφια υπουργών και υφυπουργών, ανίψια ακόμη και του πρωθυπουργού, αποτυχημένη πολιτευτές ανά την επικράτεια, ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό κάποιοι εξ αυτών χωρίς να διαθέτουν ακόμη και πτυχία και χρειάστηκε η αλλαγή του σχετικού νόμου για να περάσουν την πόρτα της εξουσίας. Δεν χρειάζεται βέβαια να υπομνήσουμε πως όταν μπαίνει θέμα συγγένειας η περίφημη αξιοκρατία πάει περίπατο.

Η όλη υπόθεση καταντά εξοργιστική αν θυμηθεί κανείς τι έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ ακόμη και ο σημερινό πρωθυπουργός από τη θέση της Αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγε για παράδειγμα πριν από μερικές εβδομάδες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με ερώτησή του στη Βουλή για το κόστος των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος βέβαια σήμερα έχει πάθει αφωνία για όλα τα παραπάνω.

Και ήρθε σήμερα το εξαιρετικό ρεπορτάζ της «Εφ.συν» για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υποθέταμε. Ότι η ΝΔ έκανε ένα ακόμη ρεσάλτο στο κράτος για να βολέψει τα δικά της παιδιά.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ υπολογίζεται ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στο κομμάτι που αφορά τους μετακλητούς και τους αποσπασμένους υπαλλήλους θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους, τουλάχιστον 158 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία. Να θυμίζουμε απλά ότι η ΝΔ και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατήγγειλαν πως την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν πάρτι με τους μετακλητούς με κόστος 120 εκατ. ευρώ στην τετραετία.

Σύμφωνα μάλιστα με την «Εφ.συν» αποδεικνύουν αφενός ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μεγαλύτερος, αφετέρου ότι επιβαρύνουν κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ περισσότερα τον κρατικό κορβανά. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η αποσπασμένοι προσμετρούνται, παρότι είναι μόνιμοι δημόσιο υπάλληλοι, επειδή στους αριθμούς που έδιναν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακριβώς το ίδιο, προσμετρούσαν δηλαδή και τους αποσπασμένους και όχι μόνο τους μετακλητούς.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ένα συνολικό μηνιαίο κόστος 3.285.236 ευρώ τον μήνα. Πολλαπλασιάζοντας το ποσό αυτό επί 12 μήνες μάς δίνει ετήσιο μισθολογικό κόστος 39.422.832 ευρώ. Αν το πολλαπλασιάσουμε στην τετραετία, το εκτιμώμενο κόστος του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη κοστίζει 157.691.328 €.

Κάπου εδώ βέβαια καταρρέει με πάταγο το επιχείρημα περί «αξιοκρατίας», «αριστείας» στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και φυσικά της «ανεξαρτησίας» του κράτους έναντι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter