Πόρισμα – κόλαφος για την αστυνομική βία στην Ελλάδα

Πόρισμα – κόλαφος για την αστυνομική βία στην Ελλάδα

Στη Βουλή κατατέθηκε το πόρισμα – «φωτιά» της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Τα συμπεράσματά του πορίσματος είναι αποκαλυπτικά, καθώς σημειώνεται πως υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

  • μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες,
  • μη υποβολή καίριων ερωτήσεων,
  • παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Παράλληλα, σημειώνεται πως υπάρχει μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών.

Στο πόρισμα στηλιτεύεται, επίσης, η συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, η μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου και η πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Με βάση τα προαναφερθέντα, η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:

  1. Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
  2. Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
  3. Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
  4. Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
  5. Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ.
  6. Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.
  7. Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.
  8. Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη.
  9. Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Ως προς το γενικό συμπέρασμα της Επιτροπής, αναφέρεται πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς.

Προστίθεται δε πως η αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας μπορεί να γίνει «μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter