Κόλαση η δουλειά με 13ωρο και υπερωρίες εποχικών – Την ώρα που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα εργατικά δυστυχήματα

Κόλαση η δουλειά με 13ωρο και υπερωρίες εποχικών – Την ώρα που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα εργατικά δυστυχήματα

Αποτελεί κατ’ ουσίαν την ταφόπλακα των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βάζει η Νίκη Κεραμέως. Ωστόσο, τον… τάφο φρόντισε να τον ανοίξει το 2019 ο Γιάννης Βρούτσης με το ξεδόντιασμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εν συνεχεία αποφάσισαν να τον εμβαθύνουν, ώστε να χωρέσει το σύνολο των «σκοτωμένων» δικαιωμάτων, το 2021 ο Κωστής Χατζηδάκης με το ελαστικό οκτάωρο και το 2023 ο Αδωνης Γεωργιάδης με το 13ωρο σε δύο εργοδότες.

Πρόκειται για την ομάδα των αιματοβαμμένων υπουργών Εργασίας που διόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ώστε να εφαρμοστεί το παραγωγικό μοντέλο του ΣΕΒ με το οποίο οι βιομήχανοι δεν επενδύουν σε σύγχρονα μέσα παραγωγής και απαιτούν δωρεάν δουλειά για να μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας και να μεγεθυνθούν τα αισχρά τους κέρδη σε βάρος της μισθωτής εργασίας. Αυτό το πέτυχαν λοιπόν με τη δωρεάν εντατικοποίηση.

Κάθε δράση όμως (εντατικοποίηση της εργασίας με εξάντληση των απασχολούμενων) επιφέρει και αντίδραση, δηλαδή έχει συνέπειες και αυτές εντοπίζονται στα εργατικά δυστυχήματα. Το 2019 κατεγράφησαν 51 θάνατοι εργαζομένων. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι θάνατοι ήταν 114.

Το ζήτημα είναι ότι οι θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα άρχισαν να εξακοντίζονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Στο τέλος Ιουνίου 2021, ειρήσθω εν παρόδω, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Χατζηδάκη με το ελαστικό οκτάωρο και τις τζάμπα υπερωρίες ώστε να απελευθερωθεί χρόνος για μάζεμα ελιών. Αυτά δήλωνε ο αμετροεπής Κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Εργασίας.

Οι κυριότερες αλλαγές

• Εργασία έως και 13 ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη. Μετά την παρέλευση του οκταώρου θα υπάρχουν η υπερεργασία κατά την ένατη ώρα και η υπερωρία έως και τη 13η ώρα (άρα προστίθεται μία ώρα επιπλέον στην υπερωρία). Πάντως διατηρείται η υποχρέωση για 11ωρη ανάπαυση διότι το επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία (υπενθυμίζεται ότι ο Αδ. Γεωργιάδης ήθελε να επιβάλει 16άωρη ημερήσια απασχόληση σε δύο εργοδότες).

• Υπερωρία και στην εκ περιτροπής απασχόληση. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούν κυρίαρχα τις εποχικές επιχειρήσεις (τουρισμός, γεωργία) και τα έργα μεγάλης διάρκειας, ακόμη και τους πυροσβέστες.

• Απλοποίηση στη διαδικασία προσλήψεων. Ετσι βαφτίζεται η χρήση ειδικής εφαρμογής από το κινητό του εργοδότη. Το πρόσχημα είναι ότι έτσι στην εστίαση θα μπορούν να πραγματοποιούνται άμεσες προσλήψεις ακόμη και σε ώρες ή μέρες που δεν μπορεί να γίνει (π.χ. αργά το βράδυ ή Σαββατοκύριακα).

• Ευελιξία στην προσέλευση στους χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Προϋποθέτει συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη και η μέγιστη απόκλιση μπορεί να ανέλθει στις δύο ώρες.

• Ψηφιακός φάκελος εργαζομένου. Θα αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά της εργασίας και, στο πρότυπο της ΑΑΔΕ (φορολογικά στοιχεία), θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις. Ως συνέπεια αυτών των ψηφιακών εξελίξεων καταργούνται έντυπα, όπως είναι το βιβλίο αδειών, ο ετήσιος πίνακας αδειών (Ε11) και ο ετήσιος πίνακας προσωπικού (Ε4). Επίσης, θα πάψει να ισχύει η έντυπη τήρηση εγγράφων που υπάρχουν και ηλεκτρονικά.

• Κατάτμηση της άδειας σε περισσότερα από δύο μέρη. Για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων προβλέπεται η λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Κυριακή Γρίβα: Πρωτοφανές – Ο δικηγόρος του δολοφόνου πέταξε μπουκάλι στον δικηγόρο της οικογένειας του θύματος Γιάννη Απατσίδη

Ζέττα Μακρή στη δίκη του δημοσιογράφου που κατηγορείται ότι την εκβίαζε: «Μου είπε ότι αν φύγω από το υπουργείο και δεν του δώσω λεφτά θα με αποδομήσει»

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών

Documento Newsletter