Κολομβία: Απολύθηκαν μέλη των ΗE που βιντεοσκοπήθηκαν να χορεύουν με αντάρτισσες

Κολομβία: Απολύθηκαν μέλη των ΗE που βιντεοσκοπήθηκαν να χορεύουν με αντάρτισσες

Απολύθηκαν λόγω της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς τους τέσσερα μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας τερματισμού του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Έπειτα από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εικονίζονται τρεις από τους διεθνείς παρατηρητές να χορεύουν μαζί με αντάρτες της οργάνωσης στον εορτασμό της έλευσης του Νέου Έτους, ξεκίνησε μία αντιπαράθεση, κατά την οποία επερωτώνται η αντικειμενικότητα και η ουδετερότητα των απεσταλμένων των ΗΕ.

Το βίντεο δείχνει άνδρες με μπλε μπουφάν με το έμβλημα των ΗΕ να χορεύουν στους ρυθμούς της σάλσα μαζί με αντάρτισσες.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από περίπου 450 μέλη και συγκροτήθηκε για να συγκεντρώσει τα όπλα των ανταρτών και να επιτηρεί πάνω από είκοσι στρατόπεδα όπου θα γίνει η παράδοση των όπλων, δέχθηκε σφοδρή κριτική από επικριτές της ειρηνευτικής συμφωνίας, κυρίως την κολομβιάνικη δεξιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό θέτει υπό αμφισβήτηση την ουδετερότητα της αποστολής.

«Η αποστολή των ΗΕ στην Κολομβία αποφάσισε την απόλυση τριών παρατηρητών που ήταν παρόντες στο συμβάν και του προϊσταμένου τους», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων μελών της αποστολής.

«Η αποστολή διατυπώνει εκ νέου την αποφασιστικότητα της να επιβλέψει με απόλυτη αμεροληψία τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι δύο πλευρές για την εκεχειρία και τη διαδικασία του αφοπλισμού.»

Οι τρεις παρατηρητές «θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σύμφωνα με το επιτελείο στρατού της Πορτογαλίας, ένα από τα στελέχη της αποστολής που απολύθηκαν ανήκε στις πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις και ανακλήθηκε στη χώρα.

Η πρέσβειρα της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Έμμα Μεχία τόνισε πως το περιστατικό προκαλεί «έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία».

Οι ηγέτες της FARC χαρακτήρισαν υπερβολικές τις αντιδράσεις στο περιστατικό, που έχει μονοπωλήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην χώρα, έπειτα από την Πρωτοχρονιά.

«Θα χορέψω για την ειρήνη», ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter η Τάνια Ναϊμέγερ, γνωστή επίσης με το ψευδώνυμο Αλεχάντρα Ναρίνιο, προσθέτοντας ετικέτες στην ανάρτηση της για να εμφανιστεί στους λογαριασμούς της αστυνομίας και του στρατού της Κολομβίας, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter