Κολομβία: Δολοφονήθηκε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κολομβία: Δολοφονήθηκε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει τη δολοφονία του κοινωνικού ηγέτη και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έδερ Κουέτια Κόντα και απαιτεί από τις αρχές να εξιχνιάσουν αυτό το έγκλημα και να συλλάβουν τους υπεύθυνους», ανέφερε ο δημόσιος οργανισμός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Άλλος ένας ιθαγενής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε στη νοτιοδυτική Κολομβία, μια περιοχή όπου οι φόνοι ακτιβιστών είναι αλλεπάλληλοι τους τελευταίους μήνες, έγινε γνωστό χθες από επίσημες πηγές.

Ο Κουέτια, ο οποίος δολοφονήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην κοινότητα Κορίντο (Κάουκα), ήταν μέλος του αριστερού Πολιτικού και Κοινωνικού Κινήματος Πατριωτική Πορεία (Movimiento Político y Social Marcha Patriótica), συντονιστής ασφαλείας της κωμόπολης Λος Άνδρες και γεωργός στην προστατευόμενη περιοχή των ιθαγενών Λόπες Αδέντρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, επικαλούμενος πληροφορίες του τοπικού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νοτιοδυτικής Κολομβίας, το θύμα δέχθηκε επίθεση από έναν κουκουλοφόρο, ο οποίος τον πυροβόλησε πριν διαφύγει με μοτοσικλέτα.

Σε μια επιστολή της προς τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, η οργάνωση επέρριψε την ευθύνη για τη νέα δολοφονία σε «μέλη παράνομων ένοπλων ομάδων» που δρουν στην περιοχή.

Ο Σάντος υποσχέθηκε ότι το κράτος θα προστατεύσει τους ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους «μισαλλόδοξους» και τους «εγκληματίες» την Πέμπτη, όταν εγκαταστάθηκε στην Κάουκα η Επιτροπή Εγγυήσεων για την Εθνική Ασφάλεια, φορέας που ιδρύθηκε βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε με τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter