Κολομβία: Τεράστιες διαδηλώσεις φοιτητών στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Κολομβία: Τεράστιες διαδηλώσεις φοιτητών στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Κολομβίας την Τετάρτη, με κεντρικό αίτημα να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης εκτίμησαν ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έφθασε τους 450.000, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol και άλλα ΜΜΕ.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της ανώτατης εκπαίδευσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα παραμένει στάσιμος εδώ και δεκαετίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία και τις υποδομές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ζητούν η κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 4,5 τρισεκατομμύρια πέσος (1,4 δισεκ. δολάρια).

Οι διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες τόσο μεγάλης έκτασης με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο δεξιός νέος πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 7η Αυγούστου.

Ο Ντούκε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για την αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, αλλά επισήμανε πως δεν υπάρχουν πόροι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν χθες.

Τις διαδηλώσεις θα ακολουθήσει αποχή των φοιτητών και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων, που αναμένεται να διαρκέσουν ως τουλάχιστον την 21η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter