Κολομβία: Διαψεύδουν οι αντάρτες του ELN τη συμφωνία για εξάμηνη κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: Διαψεύδουν οι αντάρτες του ELN τη συμφωνία για εξάμηνη κατάπαυση του πυρός

Πανηγυρικό «άδειασμα» επιφύλασσαν οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας στο πρόεδρο της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, καθώς διέψευσαν ότι συμφωνήθηκε εξάμηνης κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση.

«Η αντιπροσωπεία του ELN δεν συζήτησε με την κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο οποιαδήποτε πρόταση διμερούς κατάπαυσης του πυρός, δεν υπάρχει επομένως συμφωνία στο ζήτημα αυτό», ανέφερε η αντάρτικη οργάνωση σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπογράφεται από την «κεντρική διοίκησή» της.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε «διμερή κατάπαυση του πυρός» για έξι μήνες με τις πέντε κυριότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία, μεταξύ των οποίων είναι και ο ELN.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου και ο επόμενος θα διεξαχθεί στο Μεξικό, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει όσα προβλέπονται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση της διμερούς κατάπαυσης του πυρός και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή μια συμφωνία», προσθέτουν οι αντάρτες, εξηγώντας ότι «ερμηνεύουν» την ανακοίνωση της κυβέρνησης «ως πρόταση που θα εξεταστεί στον επόμενο κύκλο» των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτααπό την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στο Κίτο, κατόπιν στην Αβάνα.

Όμως ανεστάλησαν από τον διάδοχό του, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 αστυνομικοί και δόκιμοι, πέραν του δράστη, τον Ιανουάριο του 2019.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση της Κολομβίας επιδιώκει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter