Κολομβία: Πρώην αστυνομικός με πολύχρονη έκθεση στη γλυφοσάτη υποβλήθηκε σε ευθανασία – Τι είναι αυτή η ουσία

Κολομβία: Πρώην αστυνομικός με πολύχρονη έκθεση στη γλυφοσάτη υποβλήθηκε σε ευθανασία – Τι είναι αυτή η ουσία
Φωτογραφία αρχείου: Αεροσκάφος της κολομβιανής αστυνομίας πραγματοποιεί αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη στη νότια ζούγκλα κοντά στο San Jose del Guaviare, Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 1998. AP.

Πρώην μέλος της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας της Κολομβίας, που έπασχε από Πάρκινσον, υποβλήθηκε σε ευθανασία χθες Δευτέρα, έπειτα από χρόνια έκθεσής του σε αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη σε χωράφια με καλλιέργειες κόκας.

Ο Χιλμπέρτο Άβιλα, 59 ετών, με παράλυση σε μεγάλο μέρος του σώματός του, υποβλήθηκε στην επέμβαση για τον τερματισμό της ζωής του σε ιατρικό κέντρο στην Αρμένια (κεντροδυτικά), διευκρίνισε συγγενής του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θέλω η γλυφοσάτη να συνεχίσει να καταστρέφει ζωές όπως η δική μου», δήλωνε ο Χιλμπέρτο Άβιλα σε βίντεο που έστειλε σε ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, δημοσιοποιώντας την απόφασή του.

Τα χρόνια του 1990, είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αεροψεκασμού καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση της κοκαΐνης, με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. «Έπρεπε να φρουρούμε το πεδίο ώστε να μην πλήττουν εγκληματίες τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα (…) τα χημικά έπεφταν πάνω μας», αφηγήθηκε.

Διαγνώστηκε πως έπασχε από τη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον το 2009.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα να οφείλεται στη γλυφοσάτη, καθώς άλλοι δύο συνάδελφοι είναι επίσης άρρωστοι. Είχαμε υποστεί τις ίδιες συνθήκες», πρόσθεσε.

Επιστημονικές μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το φυτοφάρμακο αποτελεί «παράγοντα κινδύνου» για την εκδήλωση της ασθένειας Πάρκινσον.

Κοινότητες κοκαλέρος, καλλιεργητών κόκας, έχουν εξάλλου καταγγείλει δυσμορφίες εξαιτίας των αεροψεκασμών.

Η Κολομβία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς τις εξαγωγές κοκαΐνης, ανέστειλε το 2015 τους ψεκασμούς με γλυφοσάτη στις καλλιέργειες κόκας, λόγω των υποψιών πως το χημικό προϊόν αυτό είναι βλαπτικό για την υγεία και το περιβάλλον.

Η Κολομβία αποποινικοποίησε την ευθανασία για τους ασθενείς του τελευταίου σταδίου το 1997 και, πέρυσι, επέκτεινε το δικαίωμα αυτό σε ανθρώπους που υποφέρουν από «οδυνηρές σωματικές ή ψυχολογικές παθήσεις» εξαιτίας τραυματισμών ή ανίατων ασθενειών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter