Συναγερμός στον Κόλπο του Άντεν: Πυρκαγιά σε πετρελαιοφόρο μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι

Συναγερμός στον Κόλπο του Άντεν: Πυρκαγιά σε πετρελαιοφόρο μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι
Φωτογραφία: VesselFinder

Το πετρελαιοφόρο Marlin Luanda φλέγεται στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τον χειριστή του, αφού οι Χούτι δήλωσαν ότι το χτύπησαν με πύραυλο.

Η εταιρεία Τραφίγκουρα δήλωσε στο BBC ότι το χτύπημα προκάλεσε πυρκαγιά σε μία από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου και ότι χρησιμοποιείται πυροσβεστικός εξοπλισμός για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS, ότι ένα κοντινό πλοίο του πολεμικού ναυτικού ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου του πλοίου και ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν.

Η βρετανική υπηρεσία θαλάσσιου εμπορίου (UKMTO) δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Μεταφορών και Επικοινωνιών (UKMTO) δήλωσε ότι οι αρχές ενημερώθηκαν και ανταποκρίνονται στο τελευταίο χτύπημα και προειδοποίησε τα άλλα σκάφη να διέρχονται με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Η εταιρεία Τραφιγκούρα επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε χτυπηθεί και στρατιωτικά πλοία βρίσκονται καθ’ οδόν για να παράσχουν βοήθεια.

«Ο εξοπλισμός πυρόσβεσης επί του πλοίου αναπτύσσεται για την καταστολή και τον έλεγχο της πυρκαγιάς που προκλήθηκε σε μία δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά», δήλωσε εκπρόσωπος της Τράφιγκουρα.

«Η ασφάλεια του πληρώματος είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα. Παραμένουμε σε επαφή με το πλοίο και παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση».

Το πετρελαιοφόρο έχει σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιάχα Σαρέα, δήλωσε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε «έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων» και ότι το χτύπημα της Παρασκευής ήταν «άμεσο».

Από τον Νοέμβριο, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ομάδας ως απάντηση στις επιθέσεις της, με αποτέλεσμα οι Χούθι να προειδοποιήσουν ότι θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα με κυρώσεις για να κόψουν τους οικονομικούς της πόρους.

Πηγή BBC

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Αντιδράσεις για τη χρήση βρετανικών βάσεων για τον βομβαρδισμό των Χούθι

Υεμένη: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο – Σώο το πλήρωμα

Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο Άντεν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter