Κομισιόν: 240 εκατ. ευρώ σε Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο για τους Σύριους πρόσφυγες

Κομισιόν: 240 εκατ. ευρώ σε Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο για τους Σύριους πρόσφυγες

Η Ευρωπαίκή Ενωση ενισχύει τη στήριξή της στους πρόσφυγες από τη Συρία και τα ευάλωτα άτομα στο Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο μέσω ενός νέου πακέτου 240 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανεβάζει τη συνολική βοήθεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Καταπιστεύματος της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία σε πάνω από 2 δις ευρώ.

Η ενίσχυση, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχεται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού και θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια στα ευάλωτα άτομα της περιοχής και στις φιλοξενούσες χώρες για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας.

«Στον δέκατο χρόνο της συριακής κρίσης η οποία εκτόπισε τον μισό πληθυσμό της χώρας, η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τους Σύρους πρόσφυγες και τις γειτονικές χώρες που τους φιλοξενούν. Όχι μόνον για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού αλλά και για να χτίσουν το μελλον τους», δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια συνεκτική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση και να κινητοποιεί την οικονομική στήριξη και να παρέχει μια ενιαία πλατφόρμα για τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών», πρόσθεσε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα φιλοξενήσει αυτή τη χρονιά την τέταρτη «Σύνοδο των Βρυξελλών για τη Στήριξη του Μέλλοντος της Συρίας και της Περιοχής».

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής έδωσε έμφαση στη στήριξη των χωρών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες και κυρίως στην Ιορδανία και τον Λίβανο «ως ένδειξη αλληλεγγύης με τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε δύσκολες καταστάσεις που έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία του κορονοϊού».

Το πακέτο των 240 εκατ. ευρώ προορίζεται κυρίως για κοινωνική βοήθεια, υγεία, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών, καλύτερη πρόσβαση στο νερό και στις υποδομές για τη διαχείριση λυμάτων, για την ενίσχυση των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας στη βάση των φύλων, για τις οικονομικές ευκαιρίες και την κοινωνική σταθερότητα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter