Κομισιόν: Ακατανόητη άρνηση πρόσληψης εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Κομισιόν: Ακατανόητη άρνηση πρόσληψης εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Τη δόξα διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε ότι αφορά τη στελέχωση των εισαγγελικών γραφείων που ερευνούν σοβαρές υποθέσεις φαίνεται ότι ζήλεψαν στην Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε το euobserver.com, η Κομισιόν απαγόρεψε στην νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προσλάβει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται. Μία κίνηση ακατανόητη που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι «ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της ΕΕ. Όπως για παράδειγμα απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών. Ήδη από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα πάνω από 1.700 αναφορές εγκλημάτων έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κάποιες από αυτές από κράτη μέλη της ΕΕ ενώ κάποιες άλλες από ιδιώτες. Ήδη, όπως επισημαίνεται πάνω από 300 υποθέσεις έχουν ανοιχτεί, ενώ ορισμένες αναφορές σχετικά με εγκλήματα βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι 300 υποθέσεις που διερευνώνται με εκτιμώμενη ζημία 4,5 δισ. ευρώ

Τα 800 δισ. ευρώ για την πανδημία

Στην παρούσα περίοδο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει στόχο να «προστατέψει» τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 800 δισ. ευρώ που προορίζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τυχόν απάτες.

Στο πλαίσιο αυτό τον Δεκέμβριο του 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατά 7,3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προσλάβουν ««οικονομικούς αναλυτές καθώς και εμπειρογνώμονες  πληροφορικής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες αυτοί είναι «απαραίτητοι για την παρακολούθηση διεθνώς ροών χρήματος που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες». Ωστόσο όπως μετέδωσε το euobserver.com επικαλούμενο πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της η Κομισιόν δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ξοδέψει αυτά τα χρήματα. Κάτι που επιβεβαίωσε και αυτό επιβεβαίωσε στον EUobserver η επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γερμανίδα Ευρωβουλευτής Monika Hohlmeier.

«Η Κομισιόν αρνήθηκε στην EPPO να προσλάβει συμβεβλημένους αντιπροσώπους που θα την βοηθήσουν να εκπληρώσει το σκοπό της. Δεν καταλαβαίνω ούτε προσπαθώ να κατανοήσω οποιαδήποτε αιτιολόγηση της συμπεριφοράς αυτής» τόνισε η Monika Hohlmeier.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση αυτή της Κομισιόν όντως προκαλεί έκπληξη και εγείρει ερωτήματα. Μέχρι τώρα και ειδικά τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση των εισαγγελικών γραφείων στη χώρα μας και ειδικά όσων ασχολούνται με σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Λες και οι κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Μία υποστελέχωση που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα τόσο την Οικονομική Εισαγγελία όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, παρά τις σοβαρές υποθέσεις που καλούνται να φέρουν εις πέρας και η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει κυβερνητική μέριμνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter