Κομισιόν: Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού – Ζητά κοινά μέτρα

Κομισιόν: Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού – Ζητά κοινά μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νέο κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας τον Μάρτιο.

Τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που είχε κάνει η Επιτροπή τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ’ έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προετοιμασθούν για πιθανή διανομή εμβολίων που μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter