Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη και την ΕΕ από τα υψηλά επίπεδα 17 ετών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 101,9 μονάδες από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο ESI υποχώρησε κατά 0,6 στις 114,7 μονάδες και κατά 0,4 στις 114,7 μονάδες, αντίστοιχα.

Η άνοδος του ESI στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από 0,2 στις 1,2 μονάδες), στο λιανικό εμπόριο (στις 1,8 από -0,4 μονάδες) και στον κατασκευαστικό τομέα (στις -50,4 από -58,3 μονάδες). Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης μειώθηκε στις 8,9 από τις 13,4 μονάδες, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -51,0 από -50,3 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντική υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή. Αύξηση σημείωσαν, αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter