Κομισιόν: «Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τις συλλογικές συμβάσεις»!

Κομισιόν: «Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τις συλλογικές συμβάσεις»!

Ερωτήματα από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα για τα εργασιακά.

Η Επιτροπή στην απάντησή της, υποστηρίζει ότι «το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση», θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τους πέντε εργασιακούς νόμους –καθ’υπόδειξη της Κομισιόν και της τρόικας – με τους οποίους οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ουσιαστικά καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στα ερωτήματα της Κωνσταντίνας Κούνεβα η επίτροπος Μαριάν Τίσεν ισχυρίζεται ότι οι θέσεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων και η κοινή τους δήλωση στις 19/6/2016 λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση και ότι η Κομισιόν ενεργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες και τον Χάρτη», ενώ καταλήγει στην διαπίστωση ότι δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις!

«Εμείς ζούμε σ’ αυτό το σύμπαν. Και ξέρουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι που αχρήστευσαν τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων έχουν τη σφραγίδα όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν», δήλωσε η κ. Κούνεβα σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν.

«Θυμίζω ότι μόλις πριν μερικές μέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, η ελληνίδα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την Κομισιόν για την ταύτισή της με το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Εύχομαι η σημερινή απάντηση της κ. Τίσεν να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της Κομισιόν και στροφή στην υποστήριξη των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Περιμένω να διαπιστώσουμε στην πράξη αυτή την αλλαγή στάσης και στις συζητήσεις για την αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά και αύριο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Αύριο (14/12), στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους ενόψει της αξιολόγησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter