Κομισιόν: Εντός Σένγκεν ο έλεγχος για τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια

Κομισιόν: Εντός Σένγκεν ο έλεγχος για τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Έρνστ Τόβε, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι δεν έχει αναφερθεί καμία αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι γερμανικές Αρχές για τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα.

Κληθείσα να απαντήσει εάν οι επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα συνεχίζουν να ελέγχονται στα γερμανικά αεροδρόμια σε χώρους εκτός Σένγκεν, η κ. Τόβε σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε από τη γερμανική, ούτε από την ελληνική πλευρά καμία αθέτηση των δεσμεύσεων. Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι στο εξής οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στην πύλη του χώρου Σένγκεν του αεροδρομίου, αντί να μεταφέρονται οι επιβάτες στον χώρο εκτός Σένγκεν, καθώς και ότι οι έλεγχοι θα περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και στην εγκυρότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι γερμανικές Αρχές ελέγχουν τις πτήσεις που προέρχονται από Ελλάδα για να μειώσουν τις πιθανότητες παράνομης μετανάστευσης.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα και τη Γερμανία. H συνολική συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδό της» τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες, η κ. Τόβε απάντησε ότι η Επιτροπή έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί, η οποία είναι «ανησυχητική», ωστόσο συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές Αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση «αξιοπρεπών συνθηκών» διαβίωσης για τους μετανάστες. «Συνεχίζουμε από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης να στηρίζουμε τις ελληνικές Αρχές με οικονομικά, αλλά και με τεχνικά μέσα επί τόπου, όπως π.χ. εμπειρογνώμονες που συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο» πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές.

Καταλήγοντας, η κ. Τόβε επισήμανε ότι η Επιτροπή βοηθάει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων υποδοχής για τους μετανάστες, καθώς επίσης και στη μεταφορά των πλέον ευάλωτων ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter