«Η ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους φορείς και στις δύο πλευρές, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε ο Μάρκους Λάμερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, σχετικά με τα σχέδια της Ομάδας Ευρώπης και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Διαβάστε επίσης: Politico: Οι Βρυξέλλες κατηγορούνται για το φιάσκο στη Λιβύη
Ο κ. Λάμερτ ρωτήθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το μεταναστευτικό και για ένα πιθανό σχέδιο συναντήσεων στη Λιβύη από την Ομάδα Ευρώπης, λέγοντας πως «η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με τη Λιβύη και την προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ευρώπη στη Λιβύη για τη συνέχιση της επίσκεψης».
Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις περιλαμβάνουν και τη Βεγγάζη, εκτός από την Τρίπολη όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές, απάντησε ότι στόχος είναι «επαφές και με τις δύο πλευρές».
Τι συμφώνησαν στην Ρώμη
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να στείλουν νέα διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αφού ο στρατιωτικός ηγέτης Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε από τους προηγούμενους αντιπροσώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στη Ρώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλλα δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει εκ νέου συνεργασία με τη Λιβύη.
Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη επανενεργοποίησης της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη», με μια αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και υπουργούς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, να αναπτυχθούν εκ νέου στη Λιβύη.
Η «Ομάδα Ευρώπη» αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και στοχεύει σε μια συντονισμένη προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων.
Οι συνομιλίες στη Ρώμη έρχονται μετά την ενορχήστρωση μιας συνάντησης την Τρίτη από τον στρατιωτικό ηγέτη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος κατέχει ντε φάκτο την εξουσία σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Λιβύης, ως μέσο για να «παγιδεύσει» μια αντιπροσωπεία της ΕΕ ώστε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Βεγγάζης, δήλωσε στο Euronews μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η αντιπροσωπεία κηρύχθηκε «ανεπιθύμητη» και της ζητήθηκε να εγκαταλείψει το έδαφος της Λιβύης κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο Επίτροπος Εσωτερικών και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντέδοσι, ο Μαλτέζος Υπουργός Εσωτερικών Μπάιρον Καμιλλέρι, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιος Πλεύρης και ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη Νίκολα Ορλάντο.
Η αποστολή ταξίδεψε στην ανατολική Λιβύη μετά από συνάντηση στην Τρίπολη με εκπροσώπους της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), της διεθνώς αναγνωρισμένης εκτελεστικής εξουσίας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπέιμπα, η οποία ελέγχει την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη.
Το διπλωματικό περιστατικό κινδύνευσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει ένα κύμα παράτυπης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – Euronews
Διαβάστε επίσης:
Γυρίζει και το άλλο μάγουλο στον Χαφτάρ η Κομισιόν – Απάντηση χάδι μετά τη «σφαλιάρα»
Σαντάμ Χαφτάρ: Ο «διπλωμάτης-στρατιωτικός» γιος του πολέμαρχου με το σκοτεινό παρελθόν
Τα «μασάει» η Κομισιόν για το φιάσκο στη Λιβύη με τον Χαφτάρ
Φάμελλος: Επικίνδυνη ΙΧ εξωτερική πολιτική από τον Μητσοτάκη – Πρωτοφανές φιάσκο στη Λιβύη