Κομισιόν: Για… ρουσφέτι καταγγέλουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 4 κορυφαίοι Επίτροποι

Κομισιόν: Για… ρουσφέτι καταγγέλουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 4 κορυφαίοι Επίτροποι

Εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την διαδικασία επιλογής για τον διορισμό του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Πίεπερ, ως απεσταλμένου της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητούν με επιστολή τους τέσσερις Επιτρόποι.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Politico, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ζήτησαν με επιστολή τους προς την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τους ενημερώσει σχετικά με την τοποθέτηση αυτή. Όπως ανέφεραν στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 27 Μαρτίου και με την οποία ζητείται το θέμα να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων: «Η επιλογή του Πίεπερ για την θέση αυτή προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την διαφάνεια, αλλά και την αμεροληψία της διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις συνυπογράφοντες δεν ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι προφανές ότι η επιστολή αποτελεί μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των Ευρωεκλογών. Παρά ταύτα το θέμα θεωρείται σημαντικό αφού πολλά άλλα δημοσιεύματα καταγράφουν ότι η τοποθέτηση Πίεπερ έγινε με πρακτικές που δεν θυμίζουν… Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Matinale Européenne, οι άλλοι δύο υποψήφιοι που είχαν μπει στην τελική υπό εξέταση λίστα για τη θέση του απεσταλμένου των ΜΜΕ, και οι δύο γυναίκες, συγκέντρωσαν καλύτερη βαθμολογία από τον Πίεπερ στα πλαίσια της διαδικασία επιλογής.

Η μία από αυτές, η Τσέχα ευρωβουλευτής με το Renew, Μαρτίνα Ντλαμπάτζοβα επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο Politico, ότι υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία.

Επιπλέον, ομάδα ευρωβουλευτών από τους Πράσινους, το Renew, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και την Αριστερά, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας να διευκρινιστεί πώς βαθμολογήθηκε ο Πίεπερ, ποια «επιπλέον προσόντα» του έδωσαν προβάδισμα από τους άλλους υποψηφίους και αν η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έπαιξε ρόλο στην τελική επιλογή. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Στην επιστολή του οι Επίτροποι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι θέμα της Επιτροπής στο σύνολό της και ότι «θεωρούν σκόπιμο το Κολέγιο να συζητήσει συλλογικά τις απαντήσεις σε αυτούς τους ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο, που επικαλείται το Politico, η φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή.

Διαβάστε επίσης: Η φον ντερ Λάιεν στο μικροσκόπιο των ευρωπαίων εισαγγελέων για τις συμφωνίες με την Pfizer

Η φον ντερ Λάιεν επενδύει στον «πόλεμο» για μια δεύτερη θητεία – Και προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter