Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 – Υψηλές ανισορροπίες για την Ελλάδα αλλά πιθανή λήξη της ενισχυμένης εποπτείας

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 – Υψηλές ανισορροπίες για την Ελλάδα αλλά πιθανή λήξη της ενισχυμένης εποπτείας

Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου» συνέστησε τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το πάγωμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και το 2023, δεδομένης της «αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας δικαιολογούν την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως και το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Κατά την Επιτροπή, τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2023 θα πρέπει να στηρίζονται σε συνετές μεσοπρόθεσμες διαδρομές προσαρμογής που αντανακλούν τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ που έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση.

Στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα δήλωσε ότι η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη της τον προσεχή Αύγουστο.

Βέβαια η έκθεση αναφέρεται σε υπερβολικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter