Κόμμα Πειρατών: Η νέα κυβέρνηση εντυπωσιάζει με αρνητικό τρόπο

Κόμμα Πειρατών: Η νέα κυβέρνηση εντυπωσιάζει με αρνητικό τρόπο

Ένα απολογισμό των πρώτων ημερών κάνει το Κόμμα των Πειρατών επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την περίοδο χάριτος. Αυτό βέβαια σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κριτική από την πρώτη μέρα. Διαβάστε τον απολογισμό, όπως αναφέρεται από το “Παρατηρητήριο Κυβερνητικού Έργου”, μια ομάδα παρακολούθηση των κυβερνητικών ενεργειών που συστήθηκε με πρωτοβουλία μελών του κόμματος. 

Ακολουθεί όλο το κείμενο: 

«Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μας δε ζήτησε, είπε, περίοδο χάριτος! Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή για κριτική από την πρώτη μέρα. Το “Παρατηρητήριο Κυβερνητικού Έργου”, ομάδα παρακολούθησης των κυβερνητικών ενεργειών που συστάθηκε με πρωτοβουλία μελών του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, παρουσιάζει τις αρνητικές εντυπώσεις μηνύματα από την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τα ζητήματα και θέματα με τα οποία ασχολήθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα χειρίστηκε, αποτελούν σαφέστατες ενδείξεις του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να διοικήσει τη χώρα.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που νιώθει μια νέα κυβέρνηση να δώσει γρήγορα το στίγμα της, ακόμη κι αν οι πρώτες της ενέργειες αποσκοπούν περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων παρά στην επίτευξη κάποιου ουσιαστικού αποτελέσματος. Ωστόσο, αδυνατούμε να βρούμε υπηρεσιακή ή οργανωτική λογική σε ορισμένες ανακατανομές αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων, ακόμα και αρμοδιοτήτων για τις οποίες παλαιότερα υπήρξε διακομματική συμφωνία.

Πέραν αυτού, οι πρώτες νομοθετικού χαρακτήρα πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μαρτυρούν πλήρη περιφρόνηση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις βασικές έννοιες ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, προσπερνώντας “τυπικότητες” και “λεπτομέρειες” όπως προγραμματικές δηλώσεις κ.α., να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι παραμένει συνεπής προς το συντηρητικό λαϊκισμό με τον οποίο πορεύθηκε ως αντιπολίτευση.

Μετά την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι σαφές ότι αυτή η ενέργεια αποσκοπεί στο να χαϊδέψει τ’αυτιά των συντηρητικών και ξενόφοβων ψηφοφόρων, στους οποίους απευθύνθηκε η νυν κυβερνώσα παράταξη όταν ήταν αντιπολίτευση και τους οποίους συσπείρωσε με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Κάτι άλλο όμως που δείχνει η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με αυτή της την ενέργεια είναι πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα: δεν αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση και την προσφυγιά ως ένα πολύ σοβαρό και πολύπλοκο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο που αποτελεί πάγιο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιστορίας και απαιτεί διπλωματικές δράσεις, αλλά και δράσεις πρόνοιας και ενσωμάτωσης για την ορθή διαχείρισή του. Αντίθετα, δείχνει ότι τη θεωρεί ως κάτι εγγενώς κακό για τη χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα μίγμα καταστολής και περιθωριοποίησης. Σε ένα κανονικό κράτος, σε ένα κράτος δηλαδή που δεν κυβερνάται από ιδεοληπτικούς μιμητές του Κουρτς, του Ορμπάν και του Σαλβίνι, δε θα συνέβαινε ποτέ αυτό. Μια κανονική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μεταναστευτικό ως κοινωνικό ζήτημα. Κι αν θέλουμε ένα μικρότερο υπουργικό σχήμα, τότε υπάρχει Υπουργείο που – σε ένα κανονικό κράτος πάντα – μπορεί να αναλάβει την αρμοδιότητα της Μεταναστευτικής Πολιτικής: αυτό των Εσωτερικών.

Και μια και μιλάμε για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αξίζει να σταθούμε στην ιδιαίτερη σπουδή που έδειξε ο κύριος Βρούτσης να δώσει άλλο ένα δείγμα της προσήλωσης της ΝΔ στο συντηρητικό λαϊκισμό που έχει επιλέξει ως ιδεολογική της πυξίδα. Κατήργησε την εγκύκλιο Φ.80320/οικ.28107/1857 (ΑΔΑ: ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ) που, σε συνέχεια Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2009, αποσαφήνιζε την ήδη προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, και κυρίως για την πιο ευάλωτη ομάδα μεταξύ αυτών: τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Έτσι, κλείνει κι αυτός το μάτι στους ψηφοφόρους που διάλεξε ως target group της η Νέα Δημοκρατία υιοθετώντας μια ξενοφοβική-αντιμεταναστευτική ατζέντα. Η ενέργειά του όμως αυτή έχει ορισμένες συνέπειες που δείχνουν ότι είναι απολύτως ακατάλληλος για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα:

  • 1. Αν αντικαταστήσει την υπάρχουσα διαδικασία, η οποία είναι αρκούντως απλή, όπως θα ταίριαζε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με μια που θα καθιστά δυσχερή ως αδύνατη την έκδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες και πρόσφυγες (και ιδίως για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα), δημιουργεί αυτόματα μια πληθυσμιακή ομάδα που δε θα έχει πρόσβαση στις δομές υγειονομικής περίθαλψης, νοσηλείας και προληπτικής ιατρικής, με αποτέλεσμα να εκθέσει όχι μόνο αυτή την ομάδα, αλλά και το γενικότερο πληθυσμό της χώρας σε υγειονομικό κίνδυνο. Μεταξύ αυτών και τους συντηρητικούς του ψηφοφόρους.
  • 2.Τυχόν αντικατάσταση της υπάρχουσας διαδικασίας με κάτι πιο περίπλοκο θα καταστήσει τη χώρα μας πολύ λιγότερο ελκυστική για ξένους φοιτητές και ερευνητές και θα ακυρώσει τις κοπιώδεις προσπάθειες άλλων Υπουργείων για ανταλλαγή φοιτητών με τρίτες χώρες.
  • 3. Διοικητικά, αυτό που έκανε δείχνει πλήρη άγνοια για το πώς διοικείται ένα κράτος: πρώτα ετοιμάζεις τη νέα διαδικασία και μετά βγάζεις νέα εγκύκλιο, με την οποία ανακαλείς την παλιά και αναφέρεις τι θα ισχύει από τούδε και στο εξής, προκειμένου να μη δημιουργηθεί σύγχυση στους διοικούμενους και στους υπαλήλους.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, ως πολίτες, ως Έλληνες και – πάνω απ’όλα – ως άνθρωποι, είμαστε υπέρ της καθολικής πρόσβασης όλων των κατοίκων της χώρας στις δομές Υγείας – είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε είναι ξένοι φοιτητές, επιστήμονες, ερευνητές, είτε είναι ξένοι εργάτες, είτε είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης προς όσους έχουν ανάγκη. Κι όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και γιατί, απαλλαγμένοι από ανόητες συντηρητικές ιδεοληψίες, έχουμε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα: αν η κυβέρνηση αποκλείσει κάποιες χιλιάδες ανθρώπων από τις δομές Υγείας μόνο και μόνο επειδή σε ορισμένους “πατριώτες” δεν αρέσει να βλέπουν “μαυριδερούς” στα νοσοκομεία, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη διάδοση ασθενειών που θα πλήξουν κι εσάς και τα παιδιά σας. Σε ό,τι αφορά δε τη νομιμότητα της ενέργειας του κ. Βρούτση, κι εκεί υπάρχουν ερωτηματικά. Μην ξεχνάτε ότι το ενωσιακό πρωτογενές δίκαιο υπερέχει του εθνικού (ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος).

Επίσης, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) είναι εξαιρετικά προβληματική. Πρώτα απ’όλα, αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση σέβεται τη διάκριση μεταξύ των εξουσιών. Δεύτερον, η σπουδή της κυβέρνησης να δηλώσει πως σκοπεύει άμεσα να επαναφέρει την εκδικητική-τρομολαγνική “λογική” Ιαβέρη (κατάργηση νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά των διαβόητων φυλακών τύπου Γ’) δείχνει ότι είναι ταγμένη στο συντηρητικό λαϊκισμό που αναφέραμε πιο πριν κι ότι το κοινό της είναι αυτοί που θεωρούν πως οι κρατούμενοι δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Η νέα κυβέρνηση μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτό δείχνει ότι η ΝΔ θεωρεί πως η ισότητα μεταξύ των φύλων αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα. Οτιδήποτε άλλο, από το δικαίωμα της γυναίκας στο να έχει εκείνη τον έλεγχο του σώματός της μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία απλά δεν υφίσταται για τη Νέα Δημοκρατία! Εδώ μάλιστα φαίνεται και η πατριαρχική άποψη μίας κυβέρνησης που, επειδή “δεν έβρισκε γυναίκες πρόθυμες να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις” (αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε), έχει μόνο 5 γυναίκες μέλη μεταξύ 51 υπουργών και υφυπουργών.

Ο πρωθυπουργός επίσης κράτησε για τον εαυτό του την προσωπική εποπτεία της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΥΠ. Σε ένα ευνομούμενο, δημοκρατικό, κανονικό δυτικό κράτος δε θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο. Συνέβη όμως στην Ελλάδα και δείχνει ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν αρκείται στη μιντιακή κυριαρχία που του έδωσαν οι ολιγάρχες, αλλά θέλει να μετατρέψει και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε φερέφωνα της κυβέρνησης. Στη “γειτονιά” μας πάντως, μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν έγινε, και ο νοών νοείτω.

Στα εξωτερικά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έδωσε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα δυο πολύ ανησυχητικά δείγματα γραφής:

Πρώτον, έσπευσε να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αποτυχημένο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν ουσιαστικά “βάλει στο ψυγείο” ακόμα κι οι ίδιες οι ΗΠΑ που τον υποστήριξαν και χρηματοδότησαν. Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω ηγετίσκος, με το που κήρυξε την “επανάστασή” του, εξαφανίστηκε και μετα γελοιοποιήθηκε παγκοσμίως όταν αποκαλύφθηκε πως, μαζί με την κλίκα του, πήγε και ροκάνισε τα χρήματα που του είχαν δώσει οι ΗΠΑ ως “ανθρωπιστική βοήθεια”. Αυτή η “ανθρωπιστική βοήθεια” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά οικονομική ενίσχυση για πληθυσμιακές ομάδες που ήλπιζαν ότι θα τον πλαισίωναν, ανακουφισμένες απ’την εξαθλίωση στην οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ τους είχαν βυθίσει με τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια στη Βενεζουέλα, καθώς εποφθαλμιούν τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Δεύτερον, όπως ισχυρίζεται το φερέφωνο του ερντογανικού καθεστώτος, η εφημερίδα “Σαμπάχ”, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να παραδώσει στην Τουρκία όσους Τούρκους έχουν καταφύγει στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τις προγραφές και τις πολιτικές διώξεις του Ερντογάν. Αν αυτό αληθεύει, τότε φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να καταστήσει τη χώρα μας συνεργό ενός ανελεύθερου, αυταρχικού καθεστώτος, στο οποίο το κράτος δικαίου δεν υφίσταται, και που κάνει γοργά βήματα για να γίνει κράτος-παρίας. Σας αφήνουμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το αν μας συμφέρει κάτι τέτοιο ως χώρα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ότι η αποτροπή και η πάταξη της διαπλοκής δεν είναι στις προτεραιότητές της. Το αντίθετο μάλιστα: όταν τοποθετεί σε εποπτικούς φορείς υψηλά στελέχη και συμβούλους εποπτευόμενων εταιρειών ή/και εταιρειών που έχουν άμεσο συμφέρον να έχουν “δικό τους άνθρωπο” στην “κατάλληλη θέση”, έχουμε κραυγαλέα περίπτωση του φαινομένου της “περιστρεφόμενης πόρτας” (revolving door) και κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ασυμβίβαστου. Σημειώνουμε πάντως ότι, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΜΕ θα έσπευδαν να καταγγείλουν τη διαπλοκή. Για την περίπτωση του κ. Οικονόμου πάντως, κάνουν πως δεν είδαν – το σημειώνουμε κι αυτό.

Τέλος, η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Παιδείας και η ταυτόχρονη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πέραν του ότι αποτελούν ένδειξη πλήρους άγνοιας, θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα συντονισμού. Η έρευνα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανώτατη Παιδεία.

Όταν αυτά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, και μάλιστα στην πρώτη της κιόλας εβδομάδα, τι μπορείτε να περιμένετε ότι θα έχει γίνει αν εξαντλήσει την τετραετία;

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας επαγρυπνεί και θα καταγγέλλει κάθε επιλήψιμη κυβερνητική πράξη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της λογοδοσίας των πολιτικών προσώπων και κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνεπαγόμενης κατοχής του κράτους από ανεξέλεγκτα κι ασύδοτα εταιρικά συμφέροντα και νεοφεουδαρχικές πολιτικές δυναστείες που δε λογοδοτούν σε κανέναν.

Παρατηρητήριο Κυβερνητικού Έργου

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας»

Πηγή: pirateparty.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter