Κονγκό: Θερίζει η ιλαρά με 5 χιλιάδες νεκρούς

Κονγκό: Θερίζει η ιλαρά με 5 χιλιάδες νεκρούς

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας της ιλαράς, αριθμός διπλάσιος από αυτούς που έχουν πεθάνει από την επιδημία του ιού Έμπολα η οποία ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επιδημία

“Η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Είναι μια από τις πιο σοβαρές που έχουμε δει”, δήλωσε η Κέιτ Ο’ Μπράιεν διευθύντρια της υπηρεσίας εμβολιασμών στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Η ίδια διευκρίνισε ότι μέχρι την 17η Νοεμβίου είχαν καταγραφεί στη ΛΔ Κονγκό 250.270 κρούσματα ιλαράς και 5.110 θάνατοι.

Αυτή η επιδημία ιλαράς ξέσπασε στη χώρα της Αφρικής τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ επεσήμαναε ότι η εκστρατεία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Η Ο’ Μπράιεν υπογράμμισε ότι η επιδημία επεκτάθηκε “σε όλη τη χώρα” και πιο ευάλωτα είναι “τα παιδιά και τα βρέφη”.

Η ιλαρά εξακολουθεί να είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Πριν την εμφάνιση του εμβολίου τη δεκαετία του 1970 προκαλούσε τον θάνατο 7 με 8 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως.

Η επιδημία ιλαράς στη ΛΔ Κονγκό δεν έχει γίνει τόσο γνωστή όσο η επιδημία του ιού Έμπολα που μαίνεται στη χώρα από τον Αύγουστο του 2018 και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο περίπου 2.200 ανθρώπων.

Ο Ίαν Νόρτον, της υπηρεσίας έκτακτης ιατρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει ξεκινήσει να εκπαιδεύει κάποιες ιατρικές ομάδες στη ΛΔ Κονγκό που ειδικεύονταν στον Έμπολα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν και την ιλαρά.

Όμως οι προσπάθειες των ιατρικών ομάδων δυσχεραίνονται λόγω της βίας που μαίνεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να απομακρύνει από τη ΛΔ Κονγκό 49 μέλη του προσωπικού του που εργάζονταν για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην πόλη Μπένι εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Από την αρχή του μήνα 99 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ένοπλες ομάδες στην Μπένι, σύμφωνα με την Ομάδα Μελέτης του Κονγκό του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

“Η αντιμετώπιση του Έμπολα εμποδίζεται από την ανασφάλεια”, κατήγγειλε ο Νόρτον. “Μπορούμε να πούμε το ίδιο (…) για την ιλαρά, όχι μόνο στη Μπένι, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter