Κονιόρδου: Άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ

Κονιόρδου: Άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ

Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το τέμενος και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Διδυμοτείχου , παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσας Καραδήμα, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών. 

«Ήρθα η ίδια να δω με τα μάτια μου όλη αυτή την καταστροφή που έχει γίνει σ’ ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όλων των Βαλκανίων και να δούμε μαζί και με τον δήμαρχο τον τρόπο που σταδιακά θα το αποκαταστήσουμε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, από το Διδυμότειχο και μετά την ξενάγησή της σήμερα στο τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο υπέστη σημαντική ζημιά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, η κ. Κονιόρδου που μετέβη το μεσημέρι στο Διδυμότειχο, συνοδευόμενη από τη γ.γ. του υπ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, επισκέφθηκε το τέμενος και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσας Καραδήμα, όπου ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών. Εκεί, συζητήθηκε ο χρόνος και τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου. Στη συνέχεια η υπουργός ξεναγήθηκε στο νέο βυζαντινό μουσείο αλλά και στο κάστρο Διδυμοτείχου.

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως πρώτο βήμα είναι η απομάκρυνση του υφιστάμενου στεγάστρου το οποίο μετά την πυρκαγιά καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε εργασία στο τέμενος. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου από τους αρχαιολόγους, καθώς υπάρχουν πράγματα που χρήζουν μελέτης και η άμεση αναπροσαρμογή των μελετών που ήδη είχαν εκπονηθεί για την αναστήλωση του μνημείου. Η πλήρης αποκατάσταση τόσο της στέγης όσο και όλων των ζημιών εντός του τεμένους θα ενταχθεί, σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου στο ΕΣΠΑ. «Πιστεύω ότι όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας, από κοινού, ώστε αυτό το μνημείο ν’ αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό», δήλωσε η υπουργός.

Σημειώνεται πως όπως έγινε γνωστό η φωτιά ξέσπασε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter