Μετά από ένα θερμό 24ωρο σεναρίων και επαφών σε εξέλιξη βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη οι απευθείας συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με την παρουσία και μεσολάβηση της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι επιστρέφει στην Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, παρουσία μιας τουρκικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.
«Οι δύο πλευρές είναι στη θέση τους», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκεόργκιι Τίχι εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία των Ρώσων και των Ουκρανών αξιωματούχων να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εκφώνησε ομιλία κατά την έναρξη της συνάντησης.
Μόσχα και Κίεβο κάθονται τρία χρόνια μετά στο ίδιο τραπέζι, αλλά έχουν προλάβει να δυναμιτίσουν εκατέρωθεν το κλίμα, για μία συνάντηση που ξεκίνησε ως πρόσκληση για συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο, καταλήγοντας σε μία «διερευνητική» επαφή διπλωματικών σωμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προσδοκίες για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη είναι μηδαμινές.
Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί αξιωματούχοι από την Ουκρανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης εν μέσω προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας που τελικά θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου μία ώρα και σε αυτές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και οι ομόλογοί του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα.
Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «θα δει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν «μόλις γίνει δυνατή η οργάνωση» μίας συνάντησης, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό που θα κάνει άμεσα είναι να επιστρέψει στη Ουάσινγκτον.
«Θα το έκανα, θα ήμουν έτοιμος να φύγω από δω και να πάω», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι «τίποτε δεν θα γίνει» σχετικά με την Ουκρανία όσο δεν έχει συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, ενώ προηγουμένως άφηνε να εννοηθεί ότι θα συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αν βρισκόταν εκεί και ο ρώσος πρόεδρος, όπως ζητούσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποφάσισε να βγάλει κατά θεαματικό τρόπο από την απομόνωση στην οποία είχαν αναγκάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ρωσία μέσω μακράς συνομιλίας του με τον Πούτιν.
Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι έχει προνομιακή σχέση με τον ρώσο ομόλογό του, αν και τελευταία άφησε να φανούν κάποια σημάδια εκνευρισμού προς αυτόν, ενώ οι σχέσεις του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνονται να έχουν κάπως αναθερμανθεί.
Πάντως, επί του παρόντος, και καθώς στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον νεογέννητο εγγονό του.
Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινούπολη: Έκρυθμο κλίμα, χαμηλές προσδοκίες για το ουκρανικό – Σε εξέλιξη η τριμερής
Ukraine’s Yermak, Turkey’s Fidan, US StateSec Rubio in Istanbul pic.twitter.com/gC3xU7da9T
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 16, 2025
Διαβάστε επίσης:
Πολωνία: Ευρωπαϊκοί φόβοι για επικράτηση των τραμπικών στις προεδρικές εκλογές
Κωνσταντινούπολη: Έκρυθμο κλίμα, χαμηλές προσδοκίες για το ουκρανικό – Σε εξέλιξη η τριμερής
NATO: Οι ΗΠΑ απαιτούν τη σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% στα κράτη – μέλη
Πονοκέφαλος στις Βρυξέλλες οι τραμπικοί της Ρουμανίας
Ρουμανία: Μπλόκο στην υποψηφιότητα του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου για τις προεδρικές εκλογές
Συντριβή ουκρανικού F16 – Σώος ο πιλότος
Υπό έρευνα πρώην διευθυντής του FBI – Η ανάρτηση που θεωρήθηκε απειλή για τον Τραμπ