Κωνσταντινούπολη: Ενισχύονται οι φόβοι για μεγάλο σεισμό – «Το ρήγμα έπρεπε να είχε σπάσει από το 2020» (Video)

Κωνσταντινούπολη: Ενισχύονται οι φόβοι για μεγάλο σεισμό – «Το ρήγμα έπρεπε να είχε σπάσει από το 2020» (Video)

Έντονη είναι η ανησυχία των σεισμολόγων, οι οποίοι εκτιμούν πως ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλλια πιθανότατα να αποτελούν προάγγελο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σεισμολόγοι αναμένουν ότι η περιοχή θα δώσει έναν σεισμό που μπορεί να ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή στην Κων/πολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», ανέφερε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

«Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο Χουσεϊν Οζτούρκ, επίσης σεισμολόγος.

«Το ρήγμα έπρεπε να είχε σπάσει»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διαπίστωση του Ευθύμιου Λέκκα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το μοναδικό τμήμα του αντίστοιχου της Ανατολίας που δεν έχει ακόμη δώσει έναν μεγάλο σεισμό.

Συγκεκριμένα, κατά τον κ. Λέκκα «έπρεπε να είχε “σπάσει” από το 2020. Συνεπώς όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες, αλλά και πιθανόν το μέγεθος του σεισμού».

«Οι συνάδελφοί από την Τουρκία θεωρούν προπομπό αυτόν τον σεισμό. Είναι υποθαλάσσιο ρήγμα στα 60χλμ και μπορεί να δώσει ακόμη και σεισμό άνω των 7,6 Ρίχτερ», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη τεράστια σε έκταση με πληθυσμό 18-20 εκατ. κατοίκων.

Σε ερώτηση για το εάν αντέχει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους απάντησε: «Το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά, άνω των 50-70 ετών. Το άλλο 1/3 είναι νέα κτίρια αλλά έχουμε πολλές επιφυλάξεις. Βέβαια υπάρχει και άλλο ένα κομμάτι μοντέρνων κτιρίων πέριξ της Κωνσταντινούπολης, καλά σχεδιασμένα».

 

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter