Κωνσταντινούπολη: Φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή – «Δώσαμε μάχη να σωθούν ασθενείς και ηλικιωμένοι» (Video)

Κωνσταντινούπολη: Φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή – «Δώσαμε μάχη να σωθούν ασθενείς και ηλικιωμένοι» (Video)

Εικόνες καταστροφής έρχονται από την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα από το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή, το οποίο το μεσημέρι της Πέμπτης τυλίχθηκε στις φλόγες, σημαίνοντας συναγερμό.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα, ούτε και κανένα άλλο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε όσους ήταν στο τμήμα του νοσοκομείου», ανέφερε ο διευθυντής του Νοσοκομείου – Γηροκομείου Βαλουκλή Στάθης Λεάνας, περιγράφοντας στο Open τις δραματικές στιγμές που έζησαν 104 ασθενείς και ηλικιωμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως εξήγησε ο κ. Λεάνας, το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κήπος με επτά διαφορετικά κτήρια. Ένα από αυτά τα κτήρια είναι το γηροκομείο, το οποίο κάηκε.

Στο γηροκομείο έμεναν 62 ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο τμήμα του νοσοκομείου και σε περιπτώσεις που κρίθηκε ότι δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν, οδηγήθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Παράλληλα, διαβιούσαν και 42 ασθενείς, που πάσχουν από χρόνιες ψυχικές παθήσεις. Και αυτοί είναι καλά, με τους περισσότερους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πλην ελαχίστων, που δεν γινόταν σήμερα να κρατηθούν.

Η επιχείρηση ήταν δύσκολη. «Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση κι είχε τρομερό αέρα», εξήγησε προσθέτοντας ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν αμέσως.

Μέχρι στιγμής, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και το μέγεθος των ζημιών. Εκτίμηση για την καταστροφή θα υπάρξει όταν αποχωρήσει η πυροσβεστική και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου μπορούν να εισέλθουν. Ο κ. Λεάνας πάντως εκτιμά ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

To χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακού πρακτορείου η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:30 κι οφείλεται πιθανώς σε πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Το κτίριο, εκκενώθηκε, με ασθενείς να μεταφέρονται έξω με αναπηρικά αμαξίδια με τη βοήθεια εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αστυνομικών και πολιτών, ενώ άλλοι στις αγκαλιές των πυροσβεστών. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Στο σημείο έφτασε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δήλωσε: «78 οχήματά μας, 115 άτομα προσωπικό έσπευσαν στην περιοχή. Θα τη θέσουμε υπό έλεγχο πολύ σύντομα. Η ξύλινη οροφή επιτάχυνε τη φωτιά, αλλά κανείς δεν επηρεάστηκε από τον καπνό. Τόσο εμείς όσο και άλλοι φορείς του κράτους μας είμαστε δίπλα στο ίδρυμά μας».

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου.

Μήνυμα Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά, με μήνυμα μα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε πως το νοσοκομείο θα αναστυλωθεί «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter