Κωνσταντινούπολη – Λέκκας και Παπαζάχος για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ: «Περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό» (Video)

Για τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη μεγέθους 6,2 ρίχτερ μίλησαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αλλά και ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας στην ΕΡΤ εδώ και χρόνια αναμενόταν ένας σεισμός της τάξης των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για να σπάσει το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολής. Σημείωσε μάλιστα πως ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια με τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών -όπως είπε- όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. (Όλες οι δηλώσεις ακολουθούν)

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ. «Είναι ένας σεισμός ισχυρός μεν, αλλά για τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής δεν είναι κάποιος πολύ ισχυρός σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός για τον ελληνικό χώρο. «Τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν ποτέ προκαλέσει και δεν μπορούν και από τα μοντέλα που υπάρχουν να προκαλέσουν κάποια επίδραση σοβαρή στον ελληνικό χώρο», πρόσθεσε. (Όλες οι δηλώσεις ακολουθούν).

Για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί νωρίτερα ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. «Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου, πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα, (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί», είχε σημειώσει.

Διαβάστε επίσης: Τσελέντης για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Απαιτείται προσοχή, παρακολουθούμε το ρήγμα του Β. Αιγαίου

Ευθύμης Λέκκας: Περιμέναμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ

«Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας. Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.

 

 

Κώστας Παπαζάχος: Ευτυχώς αρκετά μακριά από τον ελληνικό χώρο.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε χαρακτηριστικά «Είναι ένας σεισμός ισχυρός μεν, αλλά για τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής δεν είναι κάποιος πολύ ισχυρός σεισμός».

«(…) Το μόνο που πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια ανώμαλη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή. Ευτυχώς αρκετά μακριά από τον ελληνικό χώρο».

«Τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν ποτέ προκαλέσει και δεν μπορούν και από τα μοντέλα που υπάρχουν να προκαλέσουν κάποια επίδραση σοβαρή στον ελληνικό χώρο. Και αυτό διότι είναι πολύ μικρός αυτός ο σεισμός και προκαλεί μια αναστάτωση στην άμεση γειτονιά του. Άρα, εμάς δεν πρόκειται να μας επηρεάσει καθόλου (πέρα από το γεγονός ότι προφανώς στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και στις γύρω περιοχές έχει γίνει αισθητός)», τόνισε στο τέλος.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του κ. Παπαζάχου και στην ΕΡΤ News δίνοντας παράλληλα τη δυναμική της περιοχής:

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινούπολη: Σκηνές πανικού μετά τα 6,2 Ρίχτερ – Βγήκαν στους δρόμους (Video) 

Κωνσταντινούπολη: Η στιγμή που τα Ρίχτερ ταρακουνούν το στούντιο του CNN Turk (Video)

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κωνσταντινούπολη: Σεισμοί 5 και 5,3 Ρίχτερ μετά τα 6,2 (LIVE)