Μουράτ Κουρούμ: Ο αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης – Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν

Μουράτ Κουρούμ: Ο αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης – Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν

Με υποσχέσεις για μια «αναγέννηση» της πόλης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις αυτοδιοικητικές της 31ης Μαρτίου που θα διασταυρώσει τα ξίφη – αν δεν αλλάξει κάτι- με το νυν δήμαρχο της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο εκλεκτός Ερντογάν δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Κωνσταντινουπολίτη, Μουράτ Κουρούμ.

Μπορεί η ατμόσφαιρα στην παρουσίαση να ήταν πανηγυρική και εμποτισμένη από αναφορές για το μεγαλείο και την βαρύνουσα σημασία της Κωνσταντινούπολης στο νέο-οθωμανικό αφήγημα Ερντογάν, όμως από το σκάλισμα των πεπραγμένων του Κουρούμ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διαχείριση του μεγάλου σεισμού πέρσι, προκύπτει ένα προβληματικό προφίλ υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, το 2014 είχε κατηγορηθεί για χορήγηση παράνομων αδειών σε οικοδομικά έργα, ενώ φέρεται να είχε εμπλοκή και σε υπόθεση δωροδοκίας, η οποία ήρθε στο φως στις 17 Δεκεμβρίου, όταν συνελήφθησαν επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και τρεις γιοι υπουργών.

Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις έρευνες για διαφθορά, ως μέρος μιας απόπειρας «δικαστικού πραξικοπήματος» από τον ισλαμιστή, πρώην Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.
Επίσης, ο Κουρούμ δέχτηκες καταγγελίες για κακούς χειρισμούς ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

«Χέρι με χέρι, ώμο με ώμο, σίγουρα θα βγάλουμε την Κωνσταντινούπολη από την πολιτική παρένθεση των τελευταίων πέντε ετών. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί να χάσει άλλα πέντε χρόνια», επεσήμανε ο Ερντογάν, πετώντας «αιχμές» για τον Ιμάμογλου.

Υποστηριζόμενος από μια κοινή συμμαχία της αντιπολίτευσης, ο Ιμάμογλου έγινε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του 2019, στις οποίες ο Ερντογάν γνώρισε μια ταπεινωτική ήττα, καθώς εκτός από την Κωνσταντινούπολη, έχασε την πρωτεύουσα, την Άγκυρα, και τα βιομηχανικά και τουριστικά κέντρα της Αττάλειας, της Μερσίνης και των Άδανων.

Πάντως, ο Ιμάμογλου, έχει δηλώσει ότι είναι σίγουρος για μια ακόμη εκλογική νίκη, παρά τις όποιες προκλήσεις. «Θα κερδίσουμε ξανά, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια», σημείωσε ο Ιμάμογλου στις 5 Ιανουαρίου, σε επίσημη τελετή έναρξης της προεκλογικής του εκστρατείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter