Κοντά στους νησιώτες και πάλι οι γιατροί της «Ομάδας Αιγαίου»

Κοντά στους νησιώτες και πάλι οι γιατροί της «Ομάδας Αιγαίου»

Στο Αιγαίο έχουν εξορμήσει και πάλι οι γιατροί της «Ομάδας Αιγαίου» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νησιώτες. Ο 24ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει 12 ημέρες, μέχρι και τη Δευτέρα 21 Μαΐου.

Η Ομάδα, με 11 φουσκωτά και το εξειδικευμένο σκάφος της, «ΜΗΝΑΣ Ε», θα διανύσει περισσότερα από 410 ναυτικά μίλια και θα επισκεφθεί τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ίο και το Κουφονήσι.

Στην αποστολή συμμετέχουν περισσότεροι από 110 εθελοντές, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 36 ιατροί, 18 και πλέον ειδικοτήτων.

Θα διενεργηθούν δωρεάν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν προγραμματιστεί σχετικές ενημερωτικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια και θα λειτουργήσουν ειδικά ιατρεία μαστού με κλινικές εξετάσεις και υπερηχογραφικούς ελέγχους. Θα προσφερθεί, επίσης, εξοπλισμός και αναλώσιμα στα ιατρεία των νησιών.

Για τις ανάγκες των εξετάσεων μεταφέρουν μαζί τους μεταξύ άλλων αιματολογικούς αναλυτές, προθρομβινόμετρο, υπέρηχους (καρδιάς, μαστού, θυροειδούς, αγγειολογικός, γυναικολογικός), οφθαλμολογικά όργανα, ΩΡΛ, κινητή οδοντιατρική έδρα και σπιρόμετρο.

Ο εξοπλισμός μεταφέρεται από το εξειδικευμένο σκάφος της Ομάδας «Μηνάς Ε». Το σκάφος είναι διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα προληπτικής ιατρικής αλλά και ικανό να διενεργεί θαλάσσιες διακομιδές ασθενών ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Παράλληλα με τις ιατρικές υπηρεσίες η Ομάδα θα προσφέρει και άλλου είδους υπηρεσίες για τους κατοίκους.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου Γεώργιος Μακρής, «Θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία για τη στοματική υγιεινή, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού με διενέργεια προληπτικών εξετάσεων μέσω κλινικού αλλά και υπερηχογραφικού ελέγχου από εξειδικευμένους ιατρούς και πραγματοποίηση ενημερωτικών ομιλιών και βιωματικών σεμιναρίων με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και θα γίνουν και ενημερωτικές ομιλίες για την υπογεννητικότητα, ως σύγχρονη μάστιγα της Ελλάδος και δράσεις στα νησιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σημαντικά είναι επίσης τα έργα υποδομής που θα πραγματοποιήσει η ομάδα. Πρόκειται για κατασκευή και ανακαίνιση παιδικών χαρών, επισκευή γηπέδου μπάσκετ καθώς και ανακαίνιση του κτιρίου που στεγάζει το Αγροτικό Ιατρείο Αρκιών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η εκδήλωση για τα παιδιά των Αρκιών, η θεατρική παράσταση στην Πάτμο και η χορευτική εκδήλωση στην Αμοργό με τη συμμετοχή χορευτών, επίσης, από Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Νάξο και Σχοινούσα.

«Θα γίνει ακόμα παράδοση ψηφιακού, εκπαιδευτικού, ψυχαγωγικού υλικού & αναλώσιμων στα 38 σχολεία των νησιών, θα δοθούν υποτροφίες φοίτησης σε ΙΕΚ για απόφοιτους Λυκείου και θα εφαρμοστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία με σκοπό την προαγωγή της ελληνικής κουλτούρας και της ιστορικής μνήμης των ακριτικών νησιωτικών κοινοτήτων», δηλώνει ο κ. Μακρής.

Η Ομάδα Αιγαίου δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, υπηρεσίες ιατρικές και κοινωνικές (παιδείας, πολιτισμού, υποδομών). Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών αυτών, προωθώντας ταυτόχρονα τα ιδεώδη του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της κοινωνικής προσφοράς.

«Η Ομάδα Αιγαίου δεν προσφέρει φιλανθρωπίες αλλά κοινωνική αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες των ακριτών και παραμένουμε στο πλευρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας», τονίζει ο κ. Μακρής και προσθέτει: «Υπάρχουν εθελοντές-ιατροί που δραστηριοποιούνται με την Ομάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε όμως τη χαρά να δεχόμαστε προσεγγίσεις από άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις αποστολές μας. Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Αιγαίου είναι αμιγώς εθελοντική χωρίς κανένα έμμισθο ή αμειβόμενο μέλος. Τα λειτουργικά έξοδα της Ομάδας καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες εθελοντές, μέσω των συνδρομών τους και των όποιων περαιτέρω ενισχύσεων απαιτούνται από μέρους τους. Τα έσοδα από δωρεές και χορηγίες διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την πραγματοποίηση των κοινωφελών στόχων της Ομάδας».

Η δράση της ομάδας όμως, δεν προσφέρει μόνο στους νησιώτες αλλά και στα μέλη της.

«Μέσα από την δράση της Ομάδας, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοινωνικά ενεργοί, ανταλλάσσοντας έμπρακτα συναισθήματα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και αγάπης με συνανθρώπους μας που βρίσκονται πέρα από τα όρια του στενού οικογενειακού μας κύκλου και μας βοηθά να αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αμοιβαιότητας και συλλογικής λειτουργίας, χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, ανακαλύπτοντας και εμπεδώνοντας τις κοινωνικές αρετές που συμβάλλουν στην προσωπική μας ολοκλήρωση.

Η δύναμη που αντλούμε από την προσφορά στον συνάνθρωπο και την αγάπη όλων αυτών που στηρίζουν το έργο μας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες ζωτικής σημασίας, μας φέρνουν συνεχώς μπροστά σε νέες προκλήσεις και γι’ αυτό ανοίγουμε μια καινούρια σελίδα στα δρώμενα της Ομάδας Αιγαίου διευρύνοντας τους ορίζοντες των δράσεών μας», καταλήγει ο κ. Μακρής.

Μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες οι επισκέψεις της Ομάδας έχουν γίνει πλέον θεσμός. Οι νησιώτες που τους περιμένουν κάθε χρόνο, βλέπουν πλέον στα πρόσωπά τους άτομα εμπιστοσύνης και τους υποδέχονται με χαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter