Κόντε: Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας

Κόντε: Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με παρέμβασή του σήμερα στη βουλή της Ρώμης, αναφέρθηκε στην συνολική κατάσταση που έχει προκύψει στην χώρα από τη κρίση του κορονοϊού.

 «Αντιμετωπίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αβασίλευτης Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και το μοντέλο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Τζουζέπε Κόντε, απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του πληροφορεί διαρκώς το κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της» και ότι «η κυβερνητική συμμαχία, της οποίας ηγείται, ακούει πάντα με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές της βουλής και της Γερουσίας, κάτι που θα γίνει ακόμη εμφανέστερο με την έναρξη της λεγόμενης δεύτερης φάσης, από τις 4 Μαίου».

«Η οικονομία της χώρας πρέπει να επανεκκινηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο, διότι ένα ξεκίνημα χωρίς βαθμιαίο προγραμματισμό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε επίσης ο Κόντε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ΑΕΠ της χώρας πρόκειται να μειωθεί φέτος κατά 8%, ενώ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7%. «Αν όμως η υγειονομική κρίση συνεχιστεί, το ΑΕΠ φέτος μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 10,4%», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές ότι, αν από τις 4 μέχρι τις 18 Μαίου τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, με επαναλειτουργία της λιανικής πώλησης, των εστιατορίων και των κουρείων.

Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται να δοθεί στις λιγότερο εύπορες οικογένειες ένα «μπόνους» το οποίο θα δίνει δικαίωμα σε δωρεάν διανυκτερεύσεις σε διάφορα θέρετρα της χώρας, για να στηριχθεί ο βασικής σημασίας τουριστικός τομέας.

Μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η περιφέρεια της Καλαβρίας (στην οποία τα κρούσματα του ιού ήταν πολύ περιορισμένα), αποφάσισε την άμεση επαναλειτουργία των καφε μπαρ και εστιατορίων που διαθέτουν τραπέζια σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, θα πρέπει να ανοίξουν (με κανονική υποδοχή πελατών) την 1η Ιουνίου.

O υπουργός αρμόδιος για τις περιφερειακές υποθέσεις Φραντσέσκο Μπότσια έκανε όμως γνωστή την απόφασή του να προχωρήσει σε προσφυγές στην δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές από την τοπική αυτοδιοίκηση οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter