Κοντέινερ περιμέναμε, δύο ψυγειάκια ήρθαν

Κοντέινερ περιμέναμε, δύο ψυγειάκια ήρθαν

Ο από μηχανής θεός. Στην προπαγάνδιση της έλευσης των –απαραίτητων για την καταπολέμηση της πανδημίας– εμβολίων είχε καταφύγει εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύψει την τραγική διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

 Οι κυβερνητικοί παράγοντες, όντες αμήχανοι απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, στη σχεδόν μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ και στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις τους σχετικά με τη μη επιβολή δεύτερου lockdown διαψεύστηκαν οικτρά, προέβησαν σε σειρά δηλώσεων σχετικά με τον αριθμό των επικείμενων δόσεων εμβολίου, οι οποίες αποδείχθηκαν αναληθείς. Ακόμη και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα μετά το τέλος Ιανουαρίου.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, τα εμβόλια που έφτασαν τελικά –τα υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό σόου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς– δεν βρίσκονταν σε μεγάλα κοντέινερ, όπως είχαμε φανταστεί λόγω των δηλώσεων, αλλά σε ένα… βαν-ψυγείο. Την πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων του εμβολίου συνόδεψε αυτοκινητοπομπή που παρέπεμπε στην άφιξη ξένου πρωθυπουργού. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις περί εκατοντάδων χιλιάδων εμβολιασμών έως τα τέλη του 2020. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι εμβολιασμοί ήταν ελάχιστοι, αλλά και ότι αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν ακόμη και από τους υγειονομικούς.

«700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο»

Στις 18 Αυγούστου 2020 –ενώ η κυβέρνηση επέτρεπε στους τουρίστες να εισρέουν σωρηδόν στη χώρα χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού τεστ– ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ενημέρωσε ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα φτάσουν στη χώρα 700.000 δόσεις του εμβολίου. Σαν να μην έφτανε το πόσο σύντομα διέψευσε η πραγματικότητα τις δηλώσεις του, ο Β. Κικίλιας δεν αναφερόταν καν στο εμβόλιο της Pfizer αλλά σε αυτό της εταιρείας AstraZeneca που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει o υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Αντί κοντέινερ, μικρά ψυγεία

Σε ραδιοφωνική παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM στις 16 Δεκεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «κακά νέα», αφού τελικά η Ελλάδα θα παραλάβει λιγότερα εμβόλια από όσα υποσχόταν η κυβέρνηση: «Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο… Εχουμε ένα πάρα πολύ δυναμικό φαινόμενο, είναι πρωτοφανής αυτή η κατάσταση την οποία ζούμε, επομένως ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται στην αρχή μπορεί να επιδέχεται μεταβολών, γι’ αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός για τον Ιανουάριο. Δεν θα ήθελα να πω για μετά τι θα συμβεί. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα νούμερο κάτι παραπάνω από 300.000».

Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε στο protothema.gr ρεπορτάζ –προφανώς βάσει κυβερνητικών πηγών– που ανέφερε ότι η «η Ελλάδα θα λάβει 160.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως 31 Δεκεμβρίου και άλλες 500.000 έως τέλος Ιανουαρίου. Επίσης θα λάβει 300.000 του εμβολίου της AstraZeneca και 200.000 της Moderna».

Μολονότι αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν τόσο πρόσφατα, έπεσαν κι αυτές με τη σειρά τους πολύ έξω, αφού η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που παρέλαβε η Ελλάδα –η οποία παρά τις προηγούμενες τυμπανοκρουσίες έφτασε μ’ ένα μικρό φορτηγό– ανερχόταν σε 9.750 δόσεις ενώ η δεύτερη παρτίδα που αφίχθη με εμπορική πτήση αφορούσε συνολικά λίγο περισσότερες από 83.000 δόσεις.

Ανακριβής δήλωση από τον Πέτσα

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020 σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι «η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν τον μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εντέχνως να μην αποκάλυψε από πότε ακριβώς η Ελλάδα θα ξεκινήσει να εμβολιάζει 2 εκατ. ανθρώπους τον μήνα, όμως και αυτή η δήλωση ήταν… ανακριβής. Κι αυτό γιατί, όπως ενημέρωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2020 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «έως τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα θα παραλάβει 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο ακόμη 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.255.800 δόσεις».

Πλέον η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος της σκληρής πραγματικότητας να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται όμως είναι κατά πόσο τα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν –ενώ η χώρα έχανε εκατό ανθρώπους την ημέρα– ότι έλεγαν ψέματα κάνοντας λόγο για εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που δήθεν βρίσκονταν καθ’ οδόν. Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για τη διασπορά φρούδων ελπίδων στην κοινωνία και τις αυτοαναιρέσεις; Ρητορικά ερωτήματα…

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 εμβολίων για τα οποία η κυβέρνηση με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά έστησε επικοινωνιακό σόου από την υποδοχή στα σύνορα μέχρι την παραλαβή τους (αριστερά) με αυτοκινητοπομπή και μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση.

Πάνω, μαζί με τα εμπορεύματα έφτασαν λίγα 24ωρα μετά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 83.850 δόσεις του εμβολίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter