Κοντονής: Ανοικτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι

Κοντονής: Ανοικτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι

Τον ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, στη περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία, μελετά η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμού της Διαμεσολάβησης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο στη περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία, καθώς όπως τόνισε υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ του νόμου.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής.

Κατά πολλούς είναι σαφής ο διαχωρισμός του ζητήματος του ασύλου με τα πιθανά αδικήματα που βαρύνουν τους οκτώ στρατιωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν θα ήθελε το ζήτημα των αξιωματικών να αποτελέσει ένα “σήμα” σε άλλους που πιθανώς βαρύνονται με ανάλογες κατηγορίες να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ήδη μάλιστα από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας περισσότεροι από 900 Τούρκοι.

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα με την απόφαση του Αρείου Πάγου και χαρακτήρισε ως «πολύ φασαρία για το τίποτα» τις αντιδράσεις για την κίνηση της κυβέρνησης να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου για έναν από τους Τούρκους πιλότους.

Ο υπουργός είπε ότι ο Ποινικός Κώδικας επιτρέπει να δικαστούν στην Ελλάδα οι Τούρκοι πιλότοι για κάποια αδικήματα που φέρεται ότι τέλεσαν στην Τουρκία. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να ζητηθεί από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα βέβαια με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα που επικαλέστηκε ο υπουργός το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας θα μπορούσε να δικαστεί εδώ μόνοι αν στρέφετο κατά του Ελληνικού Κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter