Συμπληρώνουν το 18μήνο

Κοντονής: Μέσα στον Μάιο, θα αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι θα αφεθούν μέσα στον Μάιο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, καθώς, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Νews 247», σταδιακά συμπληρώνουν το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μήνο.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετική με την παράταση της κράτησης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι «μετά τη λήξη του 18μηνου, που συμπληρώνεται εντός του Μαΐου, δεν προβλέπεται η παράταση της κράτησής τους» καθώς όπως είπε δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς προς την Ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι πέραν του 18μηνου δεν μπορεί κανείς να κρατηθεί με το καθεστώς που κρατούνται αυτή τη στιγμή οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. «Ο νόμος είναι νόμος. Το λέω και σε αυτή την περίπτωση το είπα και στην περίπτωση του κρατουμένου απεργού πείνας και το λέω πάντα: Ο νόμος είναι οδηγός μας», υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής.

Σχετικά με σενάρια περί απαγωγής τους που έχουν διατυπωθεί ο Σταύρος Κοντονής, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Θέλω να είμαι σαφής. Όλοι οι νόμιμα ευρισκόμενοι στη Ελλάδα δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και τι μέτρα θα ληφθούν δεν είναι του παρόντος. Και μόνον η απόπειρα αρπαγής είναι σοβαρό αδίκημα. Θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα όσων πολιτών βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι ανησυχούν αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Αυτοί είναι που εκφράζουν έντονη επιθετικότητα προς την Κυβέρνηση, παρότι o πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία συνδέει την υπόθεση των «οκτώ» με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρητές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, δεν μπορώ να κάνω εικασίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν συνδέονται».

Όσον αφορά το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια του κρατουμένου Β.Δ. που διέκοψε την απεργίας πείνας και δίψας ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «Το αν θα δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο θα κριθεί σε δύο μήνες, όπως ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Το Υπουργείο δεν επιλαμβάνεται του αιτήματος. Τα αιτήματα θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νόμου. Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπορεί να δεσμευτεί για μια απόφαση που θα πάρει είτε ο εισαγγελέας αν πρόκειται για έκτακτη άδεια, είτε το Συμβούλιο της φυλακής, είτε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Η παρανόηση που γίνεται έγκειται στο εξής: απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο της Φυλακής για μια απόφαση που είχε λάβει το ίδιο Συμβούλιο σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Δυστυχώς γράφτηκε στον Τύπο ότι απερρίφθη αίτημα για εκπαιδευτική άδεια. Όσον αφορά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτουν το θέμα, θα απαντηθεί μόλις φτάσει στο γραφείο μου. Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν. Το Υπουργείο δεν επεμβαίνει σε ζητήματα κρίσης των δικαιοδοτικών οργάνων. Ό,τι είχα πει στην περίπτωση Κουφοντίνα επαναλαμβάνω και τώρα. Παραπέμπω στο νόμο και ο νόμος τηρήθηκε. Η απόφαση του Συμβουλίου, που ήταν ομόφωνη, ήταν δύσκολη απόφαση. Ο καθένας μπορεί να την κρίνει, όμως εκείνη την ώρα που έχεις μπροστά σου τα στοιχεία και τον νόμο, πρέπει να αποφασίσεις. Το αίτημα θα επανεξεταστεί γιατί είναι νόμιμο να επανέλθει εντός διμήνου ο κρατούμενος. Κανένας δεν μπορεί να δεσμευτεί για την κρίση ενός άλλου οργάνου. Επαναλαμβάνω: για μεν την έκτακτη άδεια αποφασίζει ο εισαγγελέας επόπτης για δε την εκπαιδευτική άδεια, το Συμβούλιο της φυλακής σε πρώτο βαθμό και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε δεύτερο βαθμό. Ένα Υπουργείο δεν μπορεί να υπερβεί τη νομιμότητα ιδίως σε τόσο λεπτά και σοβαρά ζητήματα. Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλεκόμαστε και δεν επηρεάζουμε την κρίση των δικαιοδοτικών οργάνων και των δικαστικών οργάνων. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που σας λέω, αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου».

Για την περίπτωση του κρατούμενου Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε ένα αίτημα να μη μεταχθεί στις φυλακές Λάρισας όπου κρατείτο με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή και ήθελε να παραμείνει για δικούς του λόγους και εκτός νομικού πλαισίου στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετήχθη στις φυλακές Λάρισας και παρέμεινε εκεί μέχρι πριν από δύο ημέρες γιατί έχει μπροστά του σοβαρότατα δικαστήρια. Έτσι υπέβαλε νέο αίτημα το οποίο εξέτασε η Επιτροπή Μεταγωγών και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα για να προετοιμάσει τη δίκη του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Όμως τα δικαιώματα των κρατουμένων είναι δικαιώματα εφόσον αναφέρονται στο νόμο. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι νόμιζαν, ότι τόσο στην περίπτωση Γιαγτζόγλου, όσο και στην περίπτωση Δημάκη αποφασίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν όχι ο υπουργός κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας. Διευκρινίστηκε απολύτως αυτό το ζήτημα».

Για την αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «Ως εκ της θέσεώς μου δεν προβαίνω σε κρίσεις. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι. Αυτό είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα και όπου προβλέπεται και από τον υπουργό μέσω της πειθαρχικής διαδικασίας. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.